Dodaj ten składnik jak Ewa Wachowicz. Twoje ogórki małosolne znikną ze słoika w jeden dzień

Dodaj ten składnik jak Ewa Wachowicz. Twoje ogórki małosolne znikną ze słoika w jeden dzień

Dodano: 
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne Źródło: Pixabay
Miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz to prawdziwy hit. Robi się je bardzo łatwo i po dwóch dniach można już chrupać.

Ewa Wachowicz to znawczyni kuchni i autorka wielu pysznych przepisów. Ten na ogórki małosolne to jeden z tych, który – jesteśmy pewni – zostanie z tobą na lata. Wystarczy jeden nieoczywisty dodatek, w tym przypadku miód, aby zwykłe małosolne zyskały oryginalny smak.

Jak zrobić miodowe ogórki małosolne?

Przygotowanie miodowych ogórków małosolnych z przepisu Ewy Wachowicz jest bardzo proste. Można powiedzieć, że to tradycyjny przepis na ogórki, tylko że z miodem. Ewa Wachowicz przy okazji przypomina najlepsze proporcje na solankę do małosolnych: to łyżka soli na każdy litr wody.

Jaki miód wybrać do ogórków? Proponujemy delikatny miód wielokwiatowy lub bardziej wyrazisty miód lipowy. Lepiej unikać w tym przypadku ostrych miodów, takich jak gryczany czy spadziowy. Nie chodzi nam o to, aby zdominowały smak ogórków, a jedynie go podkręciły, dodając warzywom odrobinę słodyczy i miodowego aromatu.

Ogórki małosolne najlepiej przygotowywać w słojach lub kamionkowych garnkach. Naczynia powinny być idealnie czyste (można je wcześniej wyparzyć).

Przepis: Miodowe ogórki małosolne

Pyszny przepis Ewy Wachowicz.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
627

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 1 korzeń chrzanu
  • po 2 ząbki czosnku na litrowy słoik
  • gałązki kopru
  • kilka liści czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka miodu na słoik

solanka:

  • 1 łyżka soli kamiennej na 1 l wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ogórkówPrzegotowaną wodę wymieszaj z solą. Ogórki ułóż ciasno w słoiku lub kamionkowym garnku. Dodaj obrany i pokrojony na kawałki chrzan, czosnek, koper, liście czarnej porzeczki i ziarna gorczycy. Wlej miód i zalej solanką.
  2. Robienie ogórkówTak przygotowane ogórki przykryj (nie zakręcaj). Będą gotowe po 2-3 dniach.

Do czego podawać miodowe ogórki małosolne Ewy Wachowicz?

Ogórki małosolne z miodem z przepisu Ewy Wachowicz to doskonała przekąska i dodatek do obiadu. Podaj je np. do młodych ziemniaków i kotletów schabowych czy ziemniaków z jajkiem sadzonym. Świetnie sprawdzą się jako dodatek na kanapki. Takie ogórki można też dodawać do sałatek (np. sałatek ziemniaczanych).

Małosolne to także idealna przekąska imprezowa. Zabierz je na spotkanie przy grillu, a będą hitem imprezy, ponieważ rewelacyjnie pasują do mięs z rusztu.

Czytaj też:
Upycham w słoiku różyczki kalafiora i zalewam płynem. Ta kiszonka bije na głowę kiszone ogórki
Czytaj też:
Zalewam rzodkiewki płynem i po kilku dniach mam najlepszą przekąskę pod słońcem

Źródło: smaki.pl, ewawachowicz.pl