Gdy piekę te bułeczki, wszędzie pachnie nie tylko świeżym pieczywem. Po wyjęciu z piekarnika smaruję je ziołowym masełkiem, dzięki czemu już nie mogą być bardziej aromatyczne i smakowite. A to tylko ekspresowa receptura z drożdżami instant, która nie wymaga nawet wyrastania.
Jak zrobić odrywane bułeczki czosnkowo ziołowe?
Do ciasta na ten wypiek dolewam sporo płynów, by nie było suche. Używam samych prostych składników, a wyjątkowy smak nadaje mu masło, czosnek, natka pietruszki i koperek.
Bułeczki robię czasem w innej wersji, dosypując do mąki czosnek suszony. Wtedy najczęściej pokrywam je samym masłem albo rezygnuję z tego dodatku. Nie używam go między innymi w sytuacji, gdy kęsy smaruję żółtkiem i posypuję sezamem, makiem albo czarnuszką.
Przepis: Odrywane bułeczki czosnkowo ziołowe
Szybki domowy wypiek okraszony aromatycznym masłem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 212 w każdej porcji
Składniki
Na bułki:
- 0,5 kg mąki pszennej typu 550
- 150 ml ciepłego mleka
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
Na masełko:
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka masła
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Mieszanie ciastaWsyp mąkę do miski, dodaj ciepłe mleko i wodę, drożdże oraz cukier. Mieszaj mikserem przez minutę, po czym wsyp sól. Kontynuuj przez 1-2 minuty i odstaw masę na 5 minut. Po tym czasie miksuj ją jeszcze 3 minuty na najwyższych obrotach.
- PieczeniePodziel ciasto na 10 kulek i ułóż je w małych odstępach w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami wody. Włóż całość do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 200 stopni i trzymaj w środku w sumie 25 minut.
- Smarowanie bułeczekPrzeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do masła razem z natką, koperkiem oraz szczyptą soli. Podgrzej do połączenia składników i posmaruj mieszanką bułeczki po 2-3 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Dlaczego bułki wychodzą twarde?
Główną przyczyną tego problemu jest zbyt duża ilość mąki w cieście, a zbyt mała wody. Dobrze jest zmieszać ją z mlekiem, które pomaga utrzymać wilgotną strukturę w środku.
Wypieki twardnieją także wtedy, gdy są pieczone zbyt długo. Aby były udane, w przypadku tradycyjnego przepisu, trzeba dać im czas na podwójne wyrośnięcie. Najpierw ciasto musi zwiększyć objętość po wyrobieniu, a później po uformowaniu kęsów. W tym czasie nie należy zostawiać go do wyschnięcia, tylko przykrywać zmoczoną i dobrze odciśniętą ściereczką.
W domowych recepturach lepiej jest używać świeżych drożdży surowych zamiast tych suszonych. Takie mają znacznie większą żywotność. Gdy wybieram wersję „lux”, która jest sprzedawana w mniejszych kostkach, zawsze rosną jak szalone.
W uzyskaniu mięciutkich bułeczek pomaga naczynie z wrzątkiem wstawione do piekarnika. Można też spryskać ciasto i wnętrze pieca wodą. Gdy paruje, zapobiega twardnieniu powierzchni wypieku. W ten sposób rosną większe i bardziej nadmuchane. Podczas całego procesu musi panować odpowiednio wysoka temperatura, najlepiej około 200 stopni Celsjusza.
Czytaj też:
Domowe bułeczki śniadaniowe. Najprostszy przepis dała mi moja siostrzenicaCzytaj też:
Bułeczki maślane z przepisu babci są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. To mój topowy przepis