Żółtą herbatę codziennie piją w kraju lubianym przez Polaków. Odkryj jej cudowne właściwości dla zdrowia

Żółtą herbatę codziennie piją w kraju lubianym przez Polaków. Odkryj jej cudowne właściwości dla zdrowia

Dodano: 
Żółta herbata
Żółta herbata Źródło: Shutterstock / lovelypeace
Słyszeliście już o żółtej herbacie? Jest niezwykle ceniona w chętnie odwiedzanym przez nas kraju. Jego mieszkańcy cenią słoneczny napar za liczne właściwości lecznicze. Warto włączyć go i do naszej diety.

Żółta herbata to napój niezwykle popularny w Egipcie. Znany jest też pod nazwą „helba” i w sumie... niewiele ma wspólnego z tradycyjną herbatą. Napój ten przygotowywany jest bowiem z nasion kozieradki pospolitej. Jest to roślina z rodziny bobowatych, która od wieków ceniona jest za właściwości lecznicze i kulinarne. Po taką herbatkę warto sięgnąć zwłaszcza w chłodne dni.

Właściwości żółtej herbaty

Żółty napar z nasion kozieradki ma liczne korzyści zdrowotne. Dzięki obecności witamin i minerałów, wzmacnia naturalną odporność organizmu, co jest istotne zwłaszcza jesienią i zimą. Działa też przeciwzapalnie, a także łagodzi dolegliwości żołądkowe i wspiera procesy trawienne. Poza tym napój ten dobrze wpływa na układ krążenia, ponieważ jego regularne picie obniża ciśnienie krwi oraz pomaga utrzymać prawidłowy jego poziom. Ponadto redukuje poziom złego cholesterolu. Warto też wspomnieć o tym, że kozieradka pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi.

Jak parzyć żółtą herbatę?

Kozieradkę parzy się podobnie, jak klasyczną herbatę. 1-2 łyżeczki nasion należy wsypać do kubka i zalać wrzącą wodą. Naczynie należy przykryć i odstawić na ok. 15 minut, by nasiona uwolniły swoje składniki aktywne. Tak przygotowany napar warto przecedzić i dosmaczyć np. cytryną, imbirem lub miodem.

Jakie są wady żółtej herbaty?

Choć napar z nasion kozieradki ma liczne zalety, trzeba też wspomnieć o jego wadach. Po pierwsze ma on charakterystyczny, lekko gorzkawy smak, który nie każdemu odpowiada. Poza tym u niektórych osób może wystąpić reakcja alergiczna na tę roślinę.

Czytaj też:
Najlepszy syrop na kaszel robię z tej przyprawy. Przy nim nawet syrop z cebuli wypada słabo
Czytaj też:
Czy picie herbaty z cytryną wychodzi na zdrowie? Poznaj plusy i minusy tego napoju

Źródło: smaki.pl