Zima bywa mroźna, śnieżna i piękna, ale też potrafi zaskoczyć zmienną pogodą. Wilgotność, deszcz i wiatr sprawiają, że wiele osób choruje. Wszelkiego rodzaju infekcje i grypa właśnie teraz atakują z podwójną mocą. Chorzy ratują się domowymi syropami. Popularny jest wciąż ten z cebuli. Jednak z męczącym kaszlem najlepiej poradzi sobie syrop z przyprawy, którą mamy w kuchni.
Poznaj zdrowotne działanie goździków
Ulgę w duszącym kaszlu przyniosą goździki. Ta przyprawa zwykle bywa dodawana do kompotów, konfitur i marynat. Dzięki goździkom na smaku zyskują też mięsa, napoje i wyroby cukiernicze. Smak i zapach tej przyprawy jest charakterystyczny i trudno pomylić go z innym. Jest słodki, nieco pikantny i trochę przypomina połączenie cynamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu.
Okazuje się, że goździki są doskonałą bronią w walce z kaszlem. Przyprawa wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Zwalcza stan zapalny i doskonale wzmacnia naszą odporność. Oprócz tego goździki są antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki. Te uszkadzają nasze komórki i powodują proces starzenia się organizmu. Ta dobrze nam znana przyprawa obniża również poziom cukru, cholesterolu i podkręca przemianę materii.
Jak przygotować syrop na kaszel z goździków?
Domowy syrop z goździków pomoże zwalczyć ból gardła, kaszel i chrypkę. Przyprawa zawiera eugenol, który ma działanie przeciwbólowe i przeciwwirusowe. Do syropu dodajemy też miód i cynamon. Z kolei te składniki wykazują działanie antybakteryjne i łagodzą podrażnienie błon śluzowych gardła.
Naturalne składniki, z których robimy syrop, pomagają w walce z chorobą i kaszlem. Syrop z goździków, miodu i cynamonu jest prosty w przygotowaniu. Po wymieszaniu składników specyfik należy odstawić na 48 godzin. Po upływie tego czasu już można go stosować. Przyniesie ulgę w bólu gardła, zwalczy duszący kaszel i pomoże wrócić do zdrowia.
Przepis: Syrop na kaszel
Domowy syrop na kaszel z goździków, miodu i cynamonu
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 576
Składniki
- ½ szklanki płynnego miodu
- 8 goździków
- 1 laska cynamonu
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikówDo słoika wlej pół szklanki miodu, dodaj goździki i włóż laskę cynamonu. Gdy miód się skrystalizował, należy go lekko podgrzać, by łatwiej wymieszać składniki.
- Odstawienie syropuPo wymieszaniu składników syrop odstaw na 48 godzin. Po upływie tego czasu wyjmij przyprawy.
Jak stosować syrop z goździków, miodu i cynamonu?
Syrop z goździków, miodu i cynamonu trzeba stosować 2-3 razy dziennie. Można pić go z łyżeczki lub rozpuścić w szklance letniej wody. Miksturę pijemy powoli o stałych porach. W uporaniu się z męczącym kaszlem pomoże nam też herbata z dodatkiem 2-3 goździków.
Czytaj też:
Czy picie herbaty z cytryną wychodzi na zdrowie? Poznaj plusy i minusy tego napojuCzytaj też:
Dlaczego warto dodać goździki do porannej kawy? Korzyści jest co najmniej kilka