Polacy nie sięgają po ten owoc zbyt często. To błąd, bo jest cenny szczególnie dla seniorów

Polacy nie sięgają po ten owoc zbyt często. To błąd, bo jest cenny szczególnie dla seniorów

Dodano: 
Owoc granatu
Owoc granatu Źródło: Shutterstock / Jess Gregg
Owoce i warzywa powinniśmy jeść pięć razy dziennie. Mają bowiem korzystny wpływ na nasz organizm. Dziś omówimy cenne właściwości jednego ze zdrowszych, choć wciąż u nas mało popularnych owoców.

Pięć porcji warzyw i owoców możemy w ciągu dnia spożywać w różnej postaci. Mogą to być warzywa i owoce surowe, w postaci surówki lub gotowanej. Oczywiście najzdrowsze są te świeże i surowe, bo zawierają najwięcej witamin i składników bioaktywnych. Jednym z bogatych ich źródeł jest wciąż u nas mało popularny owoc. Chodzi o granat, który jest pyszny i szczególnie wartościowy zwłaszcza dla seniorów.

Wartość odżywcza owocu granatu

Owoc granatu jest ceniony za smak, ale też za wyjątkowe właściwości zdrowotne, które posiada dzięki zawartym składnikom. Oto i one.

  • Granat jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Dzięki temu spożywanie tego owocu może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów i chorób serca.
  • Zawarte w granacie składniki poprawiają działanie układu krążenia. Po pierwsze obniżają one ciśnienie krwi, po drugie obniżają poziom złego cholesterolu.
  • Granat zawiera też związki o działaniu przeciwzapalnym, co może chronić przed chorobami przewlekłymi związanymi z zapaleniem, takimi jak choroby serca, cukrzyca typu 2 czy choroby autoimmunologiczne.
  • W granacie znajdziemy też dużo witaminy C, która zwiększa odporność. Owoc ten jest też bogaty w składniki o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, co może chronić przed niektórymi infekcjami.
  • Owoc granatu jest bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom. Składnik ten sprzyja również utrzymaniu zdrowej wagi i kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
  • Granat jest dość niskokaloryczny, a obecny w nim błonnik zwiększa uczucie sytości. Z tego powodu owoc ten warto włączyć do diety w czasie odchudzania.

Dlaczego granat jest taki zdrowy dla seniorów?

Granat jest szczególnie cenny dla seniorów ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze, które wspierają zdrowie i przeciwdziałają wielu problemom zdrowotnym związanym z wiekiem.

  • Zawarte w granacie przeciwutleniacze chronią organizm przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. U seniorów wolne rodniki przyspieszają proces starzenia oraz rozwój chorób, takich jak nowotwory, choroby serca czy choroby neurodegeneracyjne.
  • Granat chroni komórki mózgu przed uszkodzeniami i poprawia funkcje poznawcze. Regularne spożywanie tego owocu wspomaga pamięć i koncentrację.
  • Granat ma silne właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc seniorom w zmniejszeniu stanów zapalnych i łagodzeniu bólu stawów.
  • Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, granat wspomaga regenerację skóry, pomaga w produkcji kolagenu oraz chroni przed oznakami starzenia się skóry.
  • Wysoka zawartość witaminy C w granacie wspiera układ odpornościowy. A jak wiadomo osoby starsze mają niższą odporność i są bardziej narażone na infekcje.

Jak należy jeść granat?

Jadalną częścią granatu są czerwone nasiona, w środku których znajdują się twarde pestki. By się do nich dostać, wystarczy naciąć skórkę, a potem rozchylić dłoniami owoc. Zawarte w granacie nasiona można wyjąć, ostukując np. łyżką skórkę owocu, skierowanego przecięciem w dół, w kierunku miski. Nasiona granatu można też delikatnie wyjmować z owocu i oczyszczać z białych błon.

Nasiona granatu można jeść surowe na przekąskę, a także dodawać je do potraw, np. sałatek, deserów, jogurtów, koktajli, owsianki.

Czytaj też:
Ten zapomniany owoc ma cenne właściwości. Warto wybrać się na bazar i wykorzystać go w kuchni
Czytaj też:
Te owoce oczyszczają i chronią przed rakiem. Jedz je często, a wątroba ci podziękuje

Źródło: smaki.pl