To najlepszy sposób na przechowywanie koperku. Zawsze będziesz mieć aromatyczny pod ręką

To najlepszy sposób na przechowywanie koperku. Zawsze będziesz mieć aromatyczny pod ręką

Dodano: 
Siekanie koperku
Siekanie koperku Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Koperek to jeden z doskonałych dodatków do wielu potraw. Nadaje im doskonałego smaku i aromatu, sprawia też, że wyglądają apetycznie. Latem mamy go pod dostatkiem, a jak zatrzymać jego smak i aromat na dłużej?

Koperek należy do kanonu zielenin, po które sięgamy najczęściej. To właśnie nim, oprócz natki pietruszki i szczypiorku, najczęściej posypujemy potrawy. Nie obędą się bez jego udziału młode ziemniaki, niejedna zupa czy surówka. Warto też nim dosmaczać pasty i sałatki, a także posypywać potrawy z ryb, mięs i warzyw. Latem nie ma problemu z kupieniem świeżego, aromatycznego koperku i to za grosze. Zimą jest on mniej okazały, mniej aromatyczny i o wiele droższy. Czy jest więc jakiś skuteczny sposób na przechowywanie koperku? Tak, jeden sposób jest prosty i doskonały.

Dlaczego warto jeść koperek?

Koperek cenimy głównie za jego niepowtarzalny aromat. Jednak oprócz walorów smakowych i zapachowych, ma on też liczne właściwości zdrowotne. Zielenina ta jest bowiem bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Koperek zawiera mnóstwo witamin A, C i K. Do tego ma też sporo kwasu foliowego oraz witamin B6 i E. Obfituje także w wapń, żelazo, potas i magnez. Warto więc sięgać po koperek, by wzmocnić układ odpornościowy, kości i zęby. Produkt ten dba też o zdrowie naszej skóry, chroni przed działaniem wolnych rodników i ma działanie przeciwzapalne.

Najlepszy sposób na przechowywanie koperku

Choć koperek można utrwalić na wiele sposobów, to dla mnie najlepszą metodą jest mrożenie. Koperek zachowuje tu aromat, smak i apetyczny wygląd. Oczywiście po rozmrożeniu może robić się nieco miękki, jednak, gdy posypiesz potrawę zamrożonym koperkiem, nikt się nie pozna, że nie był świeży.

A w jaki sposób najlepiej zamrozić koperek? Ja zawsze najpierw go dokładnie płuczę i osuszam. Potem siekam, wsypuję do pojemniczka do zamrażania i zamykam. Teraz pozostaje tylko podpisać pudełeczko i wstawić do zamrażarki. Gdy potrzebuję posypać potrawę koperkiem, wtedy biorę np. łyżkę mrożonej zieleniny z pojemniczka i załatwione. W ten sposób zawsze utrwalam nadmiar kupionego koperku. Zwykle nie trzymam go miesiącami, bo zużywam w ciągu 2-3 tygodni.

Posiekany koperek można też umieścić w pojemniku na kostki lodu, zalać odrobiną wody lub oleju i zamrozić. Potem przełożyć kostki do foliowego woreczka i dodawać np. do zup.

Inne sposoby na przechowywanie koperku

Poznaj inne sposoby na przedłużenie świeżości koperku.

  • Jeśli chcesz wydłużyć czas przechowywania koperku o kilka dni, włóż go niczym kwiaty do słoika z wodą i wstaw do lodówki. Wodę zmieniaj co 2 dni, a listki możesz lekko okryć folią spożywczą.
  • Innym sposobem na przedłużenie świeżości koperku do tygodnia jest zawinięcie go w wilgotny ręcznik papierowy, a potem włożenie w luźny, foliowy woreczek i trzymanie go w lodówce.
  • Dość popularnym sposobem utrwalania koperku jet jego suszenie. W tym celu gałązki koperku można zawiesić w suchym, przewiewnym miejscu i pozostawić go do wysuszenia. Potem należy go włożyć np. do czystego słoika, zakręcić i trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • By przyspieszyć suszenie koperku, można go rozłożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie blachę należy wsunąć do piekarnika, ustawić go na 50 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem i uchylić drzwiczki. Wysuszony koperek najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Suszyć można też posiekany koperek.
  • Koperek można też przechowywać w soli. Przyprawa ta działa, jak konserwant, więc w naturalny sposób przedłuża świeżość zieleniny. Koperek w tym celu należy opłukać, osuszyć, posiekać i wymieszać z solą w stosunku 1 część soli na 4 części koperku. Mieszankę należy umieścić w słoiku, zamknąć i trzymać w lodówce. Będzie idealna np. do zup, choć trzeba pamiętać, by dodać do potrawy nieco mniej soli.

Czytaj też:
Zamiast wyrzucać obierki z jabłek, zalewam je wodą. Ten zdrowy specjał robi się sam
Czytaj też:
Ten aromatyczny dodatek ułatwia mi gotowanie. Robię go szybko, a nadaje moim potrawom smaku

Źródło: smaki.pl