Zamiast wyrzucać obierki z jabłek, zalewam je wodą. Ten zdrowy specjał robi się sam

Zamiast wyrzucać obierki z jabłek, zalewam je wodą. Ten zdrowy specjał robi się sam

Dodano: 
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy Źródło: Shutterstock / Monika_1
Nie lubię marnować żywności i nawet z jabłkowych obierzyn jestem w stanie wyczarować coś przydatnego. A do takich produktów z pewnością należy ocet. Nie spirytusowy, ale o wiele zdrowszy, który ma mnóstwo zalet.

Ocet nie jest może bardzo często wykorzystywanym produktem w kuchni, ale czasami naprawdę się przydaje. Można nim zakwasić potrawy czy na jego bazie zrobić zalewę do marynowanych warzyw lub owoców. I tak, jak ocet spirytusowy do najzdrowszych nie należy, tak po ocet jabłkowy naprawdę warto sięgać. I wcale nie trzeba go kupować, bo można go nastawić na jabłkowych odpadach, a dalej robi się sam.

Jakie zalety ma ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest o wiele zdrowszy, niż spirytusowy. Ma mniejszą moc, przyjemny aromat i smak, a do tego można go stosować w celach kulinarnych i leczniczych. Oto kilka cennych właściwości octu jabłkowego:

  • Ocet jabłkowy zakwaszając treść żołądka, wspomaga trawienie, a więc ułatwia rozkład pokarmów i przyswajanie składników odżywczych.
  • Dzięki temu, że ułatwia trawienie tłuszczów i zmniejsza apetyt, wspomaga odchudzanie. Z tego powodu warto po niego sięgać regularnie.
  • Ocet jabłkowy stabilizuje poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.
  • Stosowanie octu jabłkowego w diecie przyczynia się też do obniżania poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a więc ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
  • Ma działanie antybakteryjne, dzięki czemu konserwuje żywność, a także korzystnie wpływa na zmiany skórne.
  • Ocet jabłkowy wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. A dzięki zawartości naturalnych probiotyków, wzmacnia układ odpornościowy.

Ocet jabłkowy powinien być stosowany z umiarem, zwłaszcza przez osoby z problemami żołądkowymi. Przed spożyciem najlepiej go rozcieńczyć.

Jak robi się ocet jabłkowy?

Przygotowanie octu jabłkowego tak naprawdę sprowadza się do jego nastawienia, zamieszania raz na jakiś czas i przecedzenia. Reszta robi się sama. Ocet jabłkowy można nastawić na obierzynach z jabłek, a także na całych, gorszej jakości, ale zdrowych jabłkach. W tym celu umyte i pokrojone jabłka lub czyste obierzyny należy umieścić w dużym słoju i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą. Warto ją dosłodzić 2-3 łyżkami cukru, co przyspieszy fermentację.

Słój należy przykryć gazą, która będzie chroniła przed kurzem i owadami, ale dopuści do zawartości słoja powietrze. Całość należy wynieść w ciepłe i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. W tym czasie zawartość słoja trzeba co kilka dni zamieszać, aby na powierzchni nie tworzyła się pleśń. Po tym czasie płyn powinien skwaśnieć i wtedy należy go przecedzić, by usunąć kawałki jabłek. Przecedzony płyn wlewa się do czystego słoika, przykrywa gazą i odstawia znów na 3-4 tygodnie, by ocet dojrzał i uzyskał odpowiednią kwasowość. Dojrzały ocet trzeba rozlać do czystych butelek, szczelnie zamknąć i trzymać w chłodnym miejscu. Zachowa trwałość przez wiele miesięcy.

Do czego wykorzystać ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy można wykorzystać w kuchni, np. do przygotowania sosów do sałatek, marynat do mięs, a także do doprawiania zup, sosów i gulaszy. Można nim też zalewać warzywa, owoce i grzyby, dzięki czemu powstają marynaty, które mają dużą trwałość i ciekawy smak. Na bazie octu przygotowuje się też napój oczyszczający. Wystarczy dodać 1-2 łyżki octu do szklanki wody i doprawić całość miodem i sokiem z cytryny.

Produkt ten przyda się także w kosmetyce i gospodarstwie domowym. Z octu jabłkowego można zrobić tonik do twarzy, płukankę do włosów czy gardła. Produkt ten wykazuje również działanie czyszczące, doskonale usuwa brud, kamień i bakterie. Neutralizuje także nieprzyjemne zapachy, np. w lodówce, zmywarce.

Czytaj też:
Biorę świeże maliny i robię najlepszy, domowy ocet. Przepis jest bardzo łatwy
Czytaj też:
Kurki w occie zawsze robię z tego prostego przepisu. Sekretem jest delikatna zalewa

Źródło: smaki.pl