Wlewam do rosołu butelkę tego płynu i przerabiam go na pyszną zupę. Smakuje całej rodzinie

Wlewam do rosołu butelkę tego płynu i przerabiam go na pyszną zupę. Smakuje całej rodzinie

Dodano: 
Rosół
Rosół Źródło: Shutterstock / KatarzynaWozniak
Rosół gości w niedzielę na wielu polskich stołach. Jeśli jednak komuś znudził się jego smak, łatwo może przerobić go na inną, pyszną zupę. I wcale nie chodzi tu o pomidorową, a o innego polskiego klasyka.

Rosół to tradycyjna polska zupa, którą wiele osób gotuje w czasie weekendu. Jest pyszna, jednak moim zdaniem najlepiej smakuje pierwszego dnia. Ja zwykle gotuję duży garnek rosołu i następnego dnia przerabiam go na inną, niezwykle pyszną zupę. Dolewam do rosołu tylko butelkę zakwasu na żurek, chwilę gotuję i gotowe.

Jak przerobić rosół na żurek?

Żur to tradycyjna, polska zupa, podobnie jak rosół. Zwykle gotuje się go na wędzonce lub czasami na samych warzywach. Jednak bez problemu, można go przyrządzić na rosole. Zwłaszcza gdy ugotowaliśmy dużo rosołu, a już nie mamy na niego ochoty.

By przerobić rosół na żurek, wystarczy wlać do niego butelkę zakwasu na żur. Ilość zakwasu oczywiście zależy od ilości rosołu i naszych upodobań smakowych. Ja na ok. 2 l rosołu wlewam 0,5 l zakwasu na żur. Zupa jest przyjemnie kwaskowa, idealna nawet na ciepłe dni. Przed wlaniem zakwasu zawartość butelki dobrze wstrząsam, by nie pozostała w niej mąka. Do garnka dorzucam też 1-2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i trochę majeranku. Czasami też sięgam po suszone grzybki, a nawet kawałek wędzonego boczku. Całość gotuję 10-15 minut, by żur nabrał aromatu i smaku. Można go też zagęścić i zabielić dodatkową porcją mąki rozmieszaną ze śmietaną.

Z czym podać żur na rosole?

Żur przygotowany na rosole można podać z tymi samymi dodatkami, co klasyczny żur. Idealnie więc sprawdzą się tu jajka ugotowane na twardo, biała kiełbasa czy podsmażone plasterki kiełbasy wędzonej. Zupę można też podać z ugotowanymi ziemniakami.

Jakie inne zupy można przygotować na rosole?

Rosół to tak naprawdę baza do wielu zup. Oprócz żurku i pomidorowej, można na nim przygotować także: krupnik, zupę ogórkową, kalafiorową, jarzynową, grzybową czy pieczarkową. Po dorzuceniu np. kaszy, podsmażonych ogórków czy kawałków kalafiora, całość należy gotować do czasu, aż dodatki będą miękkie, a zupa esencjonalna. Doprawiamy ją wg upodobań.

Czytaj też:
Odkryj przepis mojej babci na pierogi z mięsem z rosołu. To smak polskiej tradycji bez marnotrawstwa
Czytaj też:
Przepis na zupę szczawiową jak u mamy. Pyszne danie z lanymi kluskami na każdą porę roku

Źródło: smaki.pl