Gdy mam zgagę nie szukam lekarstw, tylko biorę 3 liście laurowe. Ta herbatka czyni cuda

Gdy mam zgagę nie szukam lekarstw, tylko biorę 3 liście laurowe. Ta herbatka czyni cuda

Dodano: 
Herbatka z liści laurowych
Herbatka z liści laurowych Źródło: Shutterstock / New Africa
Problemy trawienne dotykają wiele osób. Zgaga, niestrawność czy wzdęcia zwykle pojawiają się po zjedzeniu ciężkostrawnych potraw. Ja pomagam sobie wtedy naturalną, domową herbatką z liści laurowych.

Wiele osób, gdy tylko pojawią się u nich dolegliwości pokarmowe, od razu biegnie do apteki po gotowe specyfiki. Niestety nie zawsze są one skuteczne, a zazwyczaj niemało kosztują. Dlatego przy umiarkowanych objawach można spróbować babcinych sposobów. Ja, gdy dokucza mi zgaga lub niestrawność, sięgam po liście laurowe. I póki co jestem zadowolona z ich działania.

Jakie właściwości mają liście laurowe?

Liście laurowe, zwane też liśćmi wawrzynu, od dawien dawna są cenione za niepowtarzalny smak i właściwości zdrowotne. Jeśli chodzi o te drugie, to trzeba przyznać, że ich zakres jest naprawdę szeroki.

  • Liście laurowe stymulują wytwarzanie enzymów trawiennych, a tym samym poprawiają trawienie. Dzięki temu łagodzą objawy niestrawności i zgagi, a także wzdęcia.
  • Przyprawa ta zawiera witaminy i minerały, które wspomagają działanie układu odpornościowego i zwalczają infekcje. Zawiera też związki o właściwościach przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych.
  • Oprócz właściwości przeciwzapalnych, liście laurowe wykazują też działanie przeciwbólowe. Z tego powodu olejki lub okłady z tych liści są stosowane przy bólach mięśni i stawów.
  • Liście laurowe działają uspokajająco i relaksująco. Z tego powodu warto po nie sięgać, by złagodzić stres i poprawić jakość snu.
  • Związki zawarte w liściach laurowych zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych, a także obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi.

Jak zrobić herbatkę z liści laurowych?

Liście laurowe można dorzucać do potraw, ale też parzyć z nich leczniczą herbatkę. Jej przygotowanie jest bardzo proste. 2-3 liście laurowe należy wrzucić do kubka, zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić na ok. 15 minut do zaparzenia. Po tym czasie napar należy przecedzić i pić póki świeży.

Liście laurowe, suszone lub świeże, można też wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą i gotować ok. 10 minut, aż powstanie aromatyczny napar. Można go dosmaczyć sokiem z cytryny, cynamonem lub miodem.

Liście laurowe – wskazówki

Liście laurowe są powszechnie używane w kuchni, jako przyprawa do duszonych mięs, zup, sosów i marynat. Można z nich też robić napar. Oto kilka wskazówek, dzięki którym przyprawa ta wyjdzie wam na zdrowie.

  • Liście laurowe dodaje się do potraw na początku gotowania. Dzięki temu zdąży się z nich uwolnić smak i aromat.
  • Przed podaniem potrawy czy wypiciem herbatki, liście należy wyjąć. A to dlatego, że są twarde i ostre i mogą podrażniać przewód pokarmowy.
  • Przyprawę tę należy stosować z umiarem. Spożywana w dużych ilościach, może dawać efekty uboczne. Powinny na nią uważać kobiety w ciąży i karmiące.

Czytaj też:
Odkąd piję ten napar wieczorem, nie mam problemów z zasypianiem. Budzę się wyspana
Czytaj też:
Zamiast łykać tabletki, piję ten napar. Mam płaski brzuch i tracę na wadze

Źródło: smaki.pl