Zamiast kawy piję ten napój. Mam energię, chudnę i nie czuję efektów ubocznych

Zamiast kawy piję ten napój. Mam energię, chudnę i nie czuję efektów ubocznych

Dodano: 
Zielony napar
Zielony napar Źródło:Shutterstock / New Africa
Co warto pić wiosną, by mieć energię i gubić kilogramy? Niestety po kawie wiele osób czuje dyskomfort. Za to połączenie popularnego napoju z pikantną przyprawą ma same plusy i daje oczekiwane efekty.

Często sięgam po kawę, by dodać sobie energii. Jednak ostatnio nie czuję się po niej najlepiej. Jestem rozdrażniona, kołata mi serce i... nachodzi mnie senność. Dlatego postanowiłam znaleźć jej zamiennik. Najlepiej taki, który nie tylko doda mi energii, ale też korzystnie wpłynie na wagę. Wiadomo wiosną, każdy marzy, by zrzucić choć 2-3 kg. I udało się – znalazłam smaczny i skuteczny zamiennik kawy.

Zalety i wady picia kawy

Większość osób sięga po kawę, by dodać sobie energii. I rzeczywiście zawarta w kawie kofeina, działa pobudzająco na nasz organizm, podnosi nieco ciśnienie krwi i sprawia, że sprawniej myślimy. Zawiera też dużo polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające. Kawa poprawia też spalanie tłuszczu i zwiększa tempo przemiany materii, dlatego może pomóc w utrzymaniu szczupłej sylwetki.

Niestety wiele osób po wypiciu kawy czuje dyskomfort. Zaczyna im kołatać serce, boli ich głowa, czują niepokój i rozdrażnienie. Poza tym kawa działa moczopędnie, przez co sprzyja wypłukiwaniu z organizmu cennych składników, można też po niej mieć kłopoty z zasypianiem.

Co prawda mówi się, że 3-4 filiżanki kawy dziennie, nie powinny nam zaszkodzić. Jednak niektórzy nie czują się najlepiej już po 2 filiżankach kawy. Dlatego niestety, nie jest to napój dla każdego. Można go jednak zastąpić innym napojem, który ma podobne, ale nieco łagodniejsze działanie. To zielona herbata, którą warto wzbogacić imbirem.

Jak działa zielona herbata?

Jak się okazuje, bardzo dobrym zamiennikiem kawy może być zielona herbata. Ona również zawiera kofeinę, ale w mniejszych ilościach, dzięki czemu łagodniej pobudza i dobrze poprawia koncentrację. Poza tym jest ona bogata w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami na skutek działania wolnych rodników.

Regularne picie zielonej herbaty pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i uealastycznić naczynia krwionośne, dzięki czemu dobrze wpływa na serce i układ krążenia. Zielona herbata zwiększa także tempo przemiany materii i poprawia spalanie tłuszczu, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania.

Jak parzyć i czym wzbogacić zieloną herbatę?

By zielona herbata skutecznie działała, trzeba ją odpowiednio zaparzyć. W odróżnieniu od herbaty czarnej, zielonej herbaty nie należy zalewać wrzątkiem, a gorącą wodą o temperaturze ok. 70-80 stopni Celsjusza. Należy ją parzyć 2-3 minuty.

By odmienić smak zielonej herbaty, ale też wzmocnić jej działanie odchudzające, dodaję do niej zawsze 2-3 plasterki świeżego imbiru. Ta pikantna przyprawa zwiększa tempo przemiany materii, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Podobnie zadziała ostra papryczka, która jak dla mnie ma jednak zbyt pikantny smak. Dobrym dodatkiem będzie też sok z cytryny czy świeża mięta. Pierwsza przyspiesza przemianę materii, druga wspomaga trawienie i usuwanie toksyn z organizmu.

Czytaj też:
Ta kawa z mlekiem nigdy nie idzie w boczki. Jak zrobić złote latte?
Czytaj też:
Dlaczego warto pić wodę po ogórkach kiszonych? Będziecie zaskoczeni jej właściwościami

Źródło: smaki.pl