Ta sałatka ratuje mnie, gdy chcę szybko zjeść coś zdrowego. Taka prosta, a jaka smaczna

Ta sałatka ratuje mnie, gdy chcę szybko zjeść coś zdrowego. Taka prosta, a jaka smaczna

Dodano: 
Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą
Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą Źródło: Unsplash / Imad 786
Gdy nie mam ochoty na gotowanie i ciężkie dania, robię tę sałatkę. Kilka popularnych warzyw, nasiona z puszki, podsmażony kurczak i sos majonezowy to kombinacja, od której cieknie ślinka.

Ta potrawa zapewnia mi niezbędne białko, błonnik i witaminy. Kocham ją nie tylko za smak, ale też za szybkość przygotowania. Po takim posiłku lub przekąsce jestem najedzona przez wiele godzin i mam za sobą kolejną porcję warzyw z pięciu dziennie, które są zalecane dla zdrowia.

Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i ciecierzycą?

Biorę do niej cieciorkę z puszki i pierś z kurczaka, którą kroję i smażę na złoto z mieszanką curry. Sałatka jest jeszcze bardziej aromatyczna i zyskuje złoty kolor, ale równie dobrze można zrezygnować z przyprawy.

Połączenie tych składników to baza, dzięki której porcja potrawy dostarcza aż 23 gramy sycącego białka. Oba są dość neutralne w smaku, dzięki czemu dobrze komponują się z dodatkami.

Do sałatki używam papryki w trzech kolorach, ale jeden z rodzajów można zastąpić tym zielonym, albo użyć warzywa w jednej barwie. Dokładam do niej pomidora i sałatę lodową, dzięki czemu całość jest lekka i świeża. Porcja zapewnia przy tym zgrabną dawkę 5 gramów błonnika. Oczywiście wartości odżywcze dania mogą się różnić w zależności od użytych składników.

Mieszankę polewam sosem majonezowym, który podkręcam czosnkiem i oregano, choć czasem sięgam także po bazylię czy majeranek. Gdy łączę wszystko razem, mogę od razu wcinać danie, choć jeszcze lepsze jest po odstawieniu na co najmniej pół godziny.

Przepis: Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą

Pełne smaku, sycące danie na przekąskę albo lekki posiłek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
13 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

Na sałatkę:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki mieszanki curry
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 główki sałaty lodowej

Na sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie kurczakaPokrój mięso w kostki o boku około 1,5 centymetra, oprósz curry, solą i pieprzem, po czym podsmaż przez 5-7 minut, aż się przyrumienią. Zdejmij z patelni i odstaw do wystygnięcia.
  2. Szykowanie składnikówPrzeciśnij czosnek przez praskę i połącz z pozostałymi składnikami sosu, doprawiając go solą i pieprzem. Osącz ciecierzycę i pokrój paprykę w cienkie paski. Pomidora potnij w większe kostki. Na kawałki podobnej wielkości pokrój też sałatę.
  3. Mieszanie sałatkiUmieść w misce warzywa, cieciorkę i kurczaka, polej sosem i wymieszaj. Dopraw i odstaw na 30-60 minut dla wyrównania smaku.

Jakie warzywa pasują do sałatki z kurczakiem?

Do delikatnego drobiowego mięsa pasują chyba wszystkie warzywa. Jeśli chodzi o te świeże, to oprócz wykorzystanych w przepisie można wziąć cebulę, zielonego czy kiszonego ogórka, kapustę pekińską, szpinak, rukolę czy sałatę. Można użyć awokado, surowej marchewki czy selera naciowego.

W sałatce z kurczakiem sprawdzą się ponadto jarzyny pieczone i gotowane, jak na przykład buraki, dynia, bataty, czy podsmażone różyczki brokułu i kalafiora. Można też sięgnąć po przetwory, na przykład konserwowy groszek, kukurydzę czy paprykę, oliwki i kapary, jak również nasiona roślin strączkowych. Oprócz cieciorki to także fasola i soczewica.

Czytaj też:
Odkryj najlepszą sałatkę z resztek kurczaka i pekinki! Robię ją co weekend i wszyscy się zajadają
Czytaj też:
Do nasion z puszki dodaję tylko 2 składniki i sos. Ta sałatka to moja jesienna bomba witaminowa