Lato to wyjątkowy czas. Więcej odpoczywamy i przebywamy na świeżym powietrzu. Zajadamy świeże owoce i warzywa i chętnie próbujemy nowych potraw. U mnie tegorocznym, wakacyjnym hitem stał się deser, na którego przepis podała mi koleżanka. Robi się go szybko, wygląda efektownie, a smakuje wybornie!
Skąd wziąć „kulki” do deseru?
Patrząc na zdjęcie deseru, pewnie zauważyliście, że zawiera on apetyczne kulki. Nie da się ich zrobić, tylko trzeba kupić. Te kulki to tapioka, czyli produkt otrzymywany ze skrobi manioku. Jest charakterystyczny dla kuchni południowoamerykańskiej i azjatyckiej, więc można go kupić w sklepach z żywnością azjatycką, niektórych supermarketach lub zamówić przez internet. Paczka ważąca 1 kg kosztuje ok. 15 zł.
Kulki tapioki charakteryzują się tym, że po ugotowaniu z białych robią się przezroczyste. Same w sobie nie mają smaku, ale bardzo dobrze przejmują smaki soków i syropów, w których są zanurzone. Warto je kupić, bo wyglądają bardzo efektownie w deserach, dodaje się je też do bubble tea, kisieli, zagęszcza nimi zupy i sosy.
Jak zrobić lekki deser z mango?
Z myślą o tym deserze, rano gotuję kulki tapioki. Potrzebują ok. 30 minut, by z białych zrobić się przezroczystymi. Po przepłukaniu są gotowe do użycia. Sięgam też po dojrzałe, aksamitne mango. 1,5 sztuki blenduję, resztę zostawiam do dekoracji. Zblendowaną masę nakładam do szklaneczek, kulki tapioki mieszam z mleczkiem kokosowym i ewentualnie cukrem, wykładam na owoce i dekoruję. Deser najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Przepis: Deser z mango
Lekki deser z mango, mleczka kokosowego i tapioki
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 2 dojrzałe owoce mango
- 1/2 szklanki tapioki
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1-2 łyżki cukru lub miodu
Sposób przygotowania
- Gotowanie tapiokiZagotuj ok. 1/2 l wody, wsyp do niej tapiokę. Gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut. Gdy kulki zrobią się przezroczyste, zdejmij całość z ognia. Pozostaw pod przykryciem na ok. 5 minut. Przelej przez sito, przepłucz zimną wodą, odcedź.
- Blendowanie mangoMango umyj, obierz, usuń pestki. 1/2 odłóż do dekoracji, resztę zblenduj na gładką masę. Jeśli owoc nie jest zbyt słodki, możesz go dosłodzić.
- Wykańczanie deseruNa dno każdej z czterech szklanek włóż trochę przecieru owocowego. Mleczko wymieszaj z tapioką, wlej do szklaneczek, dodaj kawałki mango. Deser schłodź.
Inne wersje deseru z mango
Jeśli nie macie w swoich zapasach tapioki, możecie ją zastąpić nasionami chia. Są czarne i nie trzeba ich gotować. Wystarczy tylko wymieszać je z mleczkiem kokosowym i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Wtedy napęcznieją i zagęszczą deser. Zamiast mleczka kokosowego można zaś użyć mleczka migdałowego czy zwykłego mleka.
Czytaj też:
Domowe ptasie mleczko robię inaczej niż wszyscy. Wartościowy dodatek dużo zmieniaCzytaj też:
Biorę awokado i 3 zdrowe dodatki. Ten krem czekoladowy jem łyżkami, bez wyrzutów sumienia