Krem czekoladowy można kupić gotowy w słoiczku. Niestety nie jest to najzdrowszy dodatek do naleśników czy gofrów, po jaki można sięgnąć. Jeśli jednak macie ochotę na produkt o podobnej konsystencji i smaku, możecie go przygotować własnoręcznie w domu. Wystarczy, że sięgniecie po awokado i inne zdrowe składniki. Tego kremu możecie używać do smarowania, a nawet jeść go jako deser łyżeczką.
Dlaczego awokado jest takie zdrowe?
Awokado to owoc, który w kuchni stosuje się często, jak warzywo. Odznacza się wysoką wartością odżywczą, głównie ze względu na dużą zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Korzystnie wpływają one na pracę serca i całego układu krążenia. Poza tym awokado jest też zasobne w witaminy E, K, C i z grupy B, a także potas. W jego składzie znajdziemy też dużo błonnika oraz antyoksydantów.
Jak zrobić zdrowy krem czekoladowy?
Przygotowanie domowego kremu czekoladowego jest proste i nie zajmie wam więcej, niż 10 minut. Wystarczy, że sięgniecie po dojrzałe awokado i kilka niewyszukanych dodatków, a mianowicie ciemne kakao, syrop klonowy i mleko roślinne. Składniki umieśćcie w misce i zblendujecie na gładką masę. Po schłodzeniu krem jest gotowy do użycia.
Przepis: Domowy krem czekoladowy
Zdrowy krem czekoladowy na bazie awokado
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- 2-3 łyżki napoju roślinnego
Sposób przygotowania
- Blendowanie składnikówAwokado umyj, przekrój na pół. Usuń skórkę, wybierz miąższ, przełóż go do miseczki. Dodaj kakao i syrop klonowy, zblenduj całość na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, zblenduj ją z odrobiną napoju roślinnego.
- Podawanie kremuPrzygotowany krem przełóż do pucharków albo do słoiczka i schłodź. Jeśli chcesz go podać, jako deser udekoruj go wg uznania, np. rurkami waflowymi, orzechami, startą czekoladą.
Domowy krem czekoladowy – kilka wskazówek
Oto kilka podpowiedzi, które pozwolą wam przygotować pyszny krem i jak najlepiej go wykorzystać.
- Na krem czekoladowy należy wybrać dobrze dojrzałe awokado. Powinno bez problemu dać się rozgnieść widelcem.
- Smak kremu możecie podnieść, dodając do niego trochę ekstraktu waniliowego oraz szczyptę morskiej soli.
- Jeśli chcecie złagodzić smak kremu czekoladowego, możecie go zblendować z bananem lub masłem orzechowym.
- Domowy krem czekoladowy należy przełożyć do szklanego słoiczka, przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 dni.
- Kremu można używać jako smarowidło do pieczywa, naleśników czy gofrów, a także jako dodatek do deserów czy przekładania ciast. Podany z chrupiącymi dodatkami sam będzie stanowił doskonały, zdrowy deser.
Czytaj też:
Nie z torebki, a z owoców. Te galaretki ze świeżymi malinami wyglądają i smakują genialnieCzytaj też:
Nie piekę tylko schładzam. To ciasto orzeźwia, smakuje i wszystkie sąsiadki chcą znać na niego przepis