Biorę awokado i 3 zdrowe dodatki. Ten krem czekoladowy jem łyżkami, bez wyrzutów sumienia

Biorę awokado i 3 zdrowe dodatki. Ten krem czekoladowy jem łyżkami, bez wyrzutów sumienia

Dodano: 
Krem z awokado
Krem z awokado Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Gotowy krem czekoladowy jest smaczny, ale niekoniecznie wartościowy. Zawiera dużo tłuszczu i cukru, co czyni go kalorycznym. Do tego ma sporo ulepszaczy. Tymczasem podobny produkt przygotujesz raz-dwa z samych zdrowych składników. Możesz go jeść nawet łyżeczką.

Krem czekoladowy można kupić gotowy w słoiczku. Niestety nie jest to najzdrowszy dodatek do naleśników czy gofrów, po jaki można sięgnąć. Jeśli jednak macie ochotę na produkt o podobnej konsystencji i smaku, możecie go przygotować własnoręcznie w domu. Wystarczy, że sięgniecie po awokado i inne zdrowe składniki. Tego kremu możecie używać do smarowania, a nawet jeść go jako deser łyżeczką.

Dlaczego awokado jest takie zdrowe?

Awokado to owoc, który w kuchni stosuje się często, jak warzywo. Odznacza się wysoką wartością odżywczą, głównie ze względu na dużą zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Korzystnie wpływają one na pracę serca i całego układu krążenia. Poza tym awokado jest też zasobne w witaminy E, K, C i z grupy B, a także potas. W jego składzie znajdziemy też dużo błonnika oraz antyoksydantów.

Jak zrobić zdrowy krem czekoladowy?

Przygotowanie domowego kremu czekoladowego jest proste i nie zajmie wam więcej, niż 10 minut. Wystarczy, że sięgniecie po dojrzałe awokado i kilka niewyszukanych dodatków, a mianowicie ciemne kakao, syrop klonowy i mleko roślinne. Składniki umieśćcie w misce i zblendujecie na gładką masę. Po schłodzeniu krem jest gotowy do użycia.

Przepis: Domowy krem czekoladowy

Zdrowy krem czekoladowy na bazie awokado

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 2-3 łyżki napoju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Blendowanie składnikówAwokado umyj, przekrój na pół. Usuń skórkę, wybierz miąższ, przełóż go do miseczki. Dodaj kakao i syrop klonowy, zblenduj całość na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, zblenduj ją z odrobiną napoju roślinnego.
  2. Podawanie kremuPrzygotowany krem przełóż do pucharków albo do słoiczka i schłodź. Jeśli chcesz go podać, jako deser udekoruj go wg uznania, np. rurkami waflowymi, orzechami, startą czekoladą.

Domowy krem czekoladowy – kilka wskazówek

Oto kilka podpowiedzi, które pozwolą wam przygotować pyszny krem i jak najlepiej go wykorzystać.

  • Na krem czekoladowy należy wybrać dobrze dojrzałe awokado. Powinno bez problemu dać się rozgnieść widelcem.
  • Smak kremu możecie podnieść, dodając do niego trochę ekstraktu waniliowego oraz szczyptę morskiej soli.
  • Jeśli chcecie złagodzić smak kremu czekoladowego, możecie go zblendować z bananem lub masłem orzechowym.
  • Domowy krem czekoladowy należy przełożyć do szklanego słoiczka, przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 3 dni.
  • Kremu można używać jako smarowidło do pieczywa, naleśników czy gofrów, a także jako dodatek do deserów czy przekładania ciast. Podany z chrupiącymi dodatkami sam będzie stanowił doskonały, zdrowy deser.

Czytaj też:
Nie z torebki, a z owoców. Te galaretki ze świeżymi malinami wyglądają i smakują genialnie
Czytaj też:
Nie piekę tylko schładzam. To ciasto orzeźwia, smakuje i wszystkie sąsiadki chcą znać na niego przepis