Tradycyjne ptasie mleczko składa się z lekkiej masy i polewy czekoladowej. Moje wygląda podobnie, tyle że masa jest trochę cięższa, bo robię ją z nieco innych składników. Są całkowicie naturalne i wyłącznie pochodzenia roślinnego. Taką przekąskę można jeść bez wyrzutów sumienia.
Jak się robi tradycyjne ptasie mleczko?
Tradycyjne ptasie mleczko ma lekką, piankową strukturę. To dlatego, że jego podstawą są ubite na sztywno białka jaj. Do masy dodaje się też zagęszczone, słodzone mleko i wiele dodatków polepszających konsystencję, smak, aromat i trwałość. By pianka była stabilna, żeluje się ją przy użyciu agaru. Wierzch pianki pokrywa czekolada mleczna lub deserowa.
Jak zrobić roślinne ptasie mleczko?
Moje ptasie mleczko ma inny skład, niż to tradycyjne i nieco inną konsystencję. Wychodzi jednak bardzo smaczne i jest niezwykle zdrowe. Nie zawiera bowiem żadnych sztucznych ulepszaczy, ani dodatków. A wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego.
Podstawą białej masy jest mleczko kokosowe, do którego dodaję trochę syropu klonowego. Wsypuję też nasiona chia. Są bardzo zdrowe, bo zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i mają jeszcze jedną zaletę – doskonale pęcznieją. Dzięki temu biała masa robi się stabilna bez dodawania substancji żelujących. Masę polewam czekoladą i całość schładzam.
Przepis: Ptasie mleczko „piegus”
Roślinne ptasie mleczko z dodatkiem nasion chia
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 85 w każdej porcji
Składniki
- 400 ml mleka kokosowego (pełnotłustego)
- 3-4 łyżki nasion chia
- 2-3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Na polewę:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleczka kokosowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyW misce wymieszaj mleko kokosowe z syropem, wanilią i szczyptą soli. Dodaj nasiona chia, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, ponownie wymieszaj.
- Schładzanie bazyMasę przelej do płaskiej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 4-5 godzin do lodówki.
- Przygotowanie polewyCzekoladę połam na kawałki, umieść w metalowej misce razem z mleczkiem kokosowym. Podgrzej w gorącej kąpieli wodnej, do roztopienia, wymieszaj.
- DekorowaniePołowę przestudzonej polewy wylej na wierzch ptasiego mleczka, zastudź. Potem całość wyjmij z formy i polej czekoladą drugą stronę ptasiego mleczka. Deser dobrze schłodź, podawaj krojony w kostkę.
Inne wersje domowego ptasiego mleczka
Smak domowego ptasiego mleczka można bardzo łatwo odmienić. Wystarczy do białej masy wsypać trochę ciemnego kakao, by otrzymać czekoladową wersję czy połączyć ją ze zblendowanymi i przetartymi przez sito owocami, np. truskawkami, malinami.
Do białej masy można też dodać 1-2 łyżeczki agaru, który sprawi, że deser będzie miał zwartą konsystencję. Co ciekawe, to ptasie mleczko można przerobić na lody. Wystarczy wlać je foremek na lody, zamrozić, a potem zanurzać w płynnej czekoladzie.
Czytaj też:
Ten deser robię w 15 minut. Potem tylko się chłodzi, a smakuje lepiej niż z cukierniCzytaj też:
Biorę awokado i 3 zdrowe dodatki. Ten krem czekoladowy jem łyżkami, bez wyrzutów sumienia