Kotlet szwajcarski z kurczaka (Cordon bleu po amerykańsku) to przepyszna i ekonomiczna wersja Cordon bleu. Tradycyjnie to danie przygotowywane jest z cielęciny, która nie należy do tanich mięs. Chrupiąca panierka, soczyste mięso i aromatyczne nadzienie sprawiają, że kotlet szwajcarski z kurczaka to idealny wybór na co dzień i specjalne okazje.
Jak zrobić kotlet szwajcarski z kurczaka?
Kotlet szwajcarski z kurczaka nie wymaga wiele pracy i specjalnych umiejętności. Sekretem tego dania jest aromatyczne nadzienie, które sprawia, że mięso wychodzi soczyste i rozpływa się w ustach. Można przygotować to danie na dwa sposoby, czyli w formie panierowanych roladek (jak devolay) oraz kieszonek. Wewnątrz mięsa umieszcza się szynkę (najlepsza jest wysokiej jakości wędlina np. szynka wędzona) oraz ser szwajcarski np. Ementaler.
Na kotlety szwajcarskie polecam wybrać pierś kurczaka z wolnego wybiegu, która ma bardziej wyrazisty smak i odpowiednią konsystencję mięsa (nie jest poprzerastana żyłkami tłuszczu i nie rozpada się w czasie rozbijania). Mięso lekko rozbijam, przyprawiam, dodaję nadzienie i zwijam w niewielkie roladki, które następnie panieruję. Do smażenia idealne jest klarowane masło, które nadaje mięsu wyjątkowy aromat.
Przepis: Kotlety szwajcarskie z kurczaka
To tańsza, ale równie pyszna wersja Cordon bleu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 562 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 4 duże plastry sera szwajcarskiego
- 4 duże plastry szynki
- sól i pieprz
Na panierkę:
- 2 średnie jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2/3 szklanki bułki tartej
Dodatkowo:
- 4 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaMięso umyj, osusz i natnij niemal do końca, tworząc duży płat. Lekko rozbij pierś kurczaka tłuczkiem, aby nie powstały dziury oraz oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Nadziewanie mięsaNa środku płata mięsa ułóż szynkę i żółty ser. Zawiń brzegi i zwiń roladkę.
- Panierowanie i smażenieObtocz kotlety w mące pszennej, jajku i bułce tartej. Smaż przez 5-7 minut z każdej strony.
Co zrobić, żeby panierka z bułki tartej wyszła złocista?
Zastanawiasz się, dlaczego panierka z bułki tartej szybko zaczyna się przypalać i ma gorzkawy posmak? Winny temu jest cukier, który często znajduje się w gotowej panierce – razem z pszennym pieczywem mielone są m.in. maślane bułki i inne, półsłodkie wypieki. Rozwiązaniem problemu przypalającej się i niesmacznej panierki jest własnoręczne zmielenie pszennych bułek. Zimą można suszyć pieczywo na kaloryferze, a latem na słońcu i na bieżąco zużywać do przygotowania panierki.
Czytaj też:
To najlepsze kotlety de volaille, jakie jadłem. Robię je z przepisu Ewy WachowiczCzytaj też:
Ten trik z jabłkiem zmienia wszystko. Pierś z kurczaka wygląda i smakuje jak z top restauracji