Jogurt, popularny owoc i kilka prostych składników. To z nich robię ekspresowe babeczki

Jogurt, popularny owoc i kilka prostych składników. To z nich robię ekspresowe babeczki

Dodano: 
Babeczki z jabłkiem
Babeczki z jabłkiem Źródło: Shutterstock / karinrin
Domowe babeczki to jest to! Wolę je od gotowych ciastek. Są smaczniejsze, mają prostszy skład i o wiele mniej kosztują. A ich przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy sięgnąć po jogurt naturalny i kilka prostych dodatków.

Babeczki jogurtowe są ostatnim hitem w moim domu. Wychodzą mięciutkie, puszyste i aromatyczne. Smaku i wilgotności dodają im kawałki owoców. Nic dziwnego, że błyskawicznie znikają z talerza. Na szczęście robi się je równie szybko. Te babeczki doskonale sprawdzą się też na przekąskę do szkoły czy pracy.

Jakie owoce dodać do babeczek?

Babeczki jogurtowe dobrze smakują bez dodatków, jednak po dodaniu owoców są o wiele lepsze. Zyskują na smaku, wilgotności i atrakcyjnym wyglądzie. Do babeczek najlepiej dodać niezbyt soczyste owoce, które nie rozmiękną w czasie pieczenia. Mogą to być kawałki jabłek, gruszek, śliwek, a także borówki, truskawki czy rabarbar. Można też wykorzystać owoce z puszki, np. brzoskwinie, ananas.

Jak zrobić aromatyczne babeczki z jabłkiem?

Do ciasta na babeczki z jabłkiem dodaję olej, więc nie trzeba ich długo miksować. Przygotowując ciasto klasycznie w jednej misce mieszam składniki mokre, w drugiej sypkie, a potem łączę zawartość obu misek. Ciasto nakładam do papilotek, do każdej wciskam kilka kostek jabłka i wstawiam do piekarnika. Babeczki są gotowe po ok. 20 minutach pieczenia.

Przepis: Babeczki jogurtowe

Puszyste babeczki jogurtowe z jabłkiem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • szczypta soli
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż formę do muffinek papilotkami. W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon i sól. W drugiej roztrzep jajka, dodaj olej, jogurt oraz ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Połącz krótko składniki mokre z suchymi.
  2. Pieczenie babeczekPapilotki napełniaj ciastem do 2/3 wysokości. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. W każdą babeczkę wciśnij kilka kostek jabłka. Babeczki piecz 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią, a wbity w nie patyczek pozostanie suchy.

Inny pomysł na babeczki z jabłkiem

Babeczki z jabłkiem możecie też zrobić w nieco innej wersji. Do ciasta wystarczy wsypać 1-2 łyżki ciemnego kakao albo 1 łyżkę suchego maku. Te proste dodatki sprawią, że babeczki nabiorą ciekawszego wyglądu i smaku. Dodając kakao, należy o jego ilość zmniejszyć ilość mąki podanej w przepisie.

Czytaj też:
Te pyszne muffinki robię 20 minut. Sekretem ich smaku są dwa dodatki
Czytaj też:
Mieszam kilka składników i kawałki owocu. Na majówkę upiekę te muffinki z podwójnej porcji