Zasada przygotowania muffinek jest bardzo prosta. W jednej misce trzeba wymieszać składniki płynne, w drugiej sypkie, a potem połączyć zawartość obu misek. Po nałożeniu ciasta do foremek, można do niego dorzucić dodatki, które zwiększą atrakcyjność ciastek. Dla mnie takim składnikiem jest jędrny, słodki owoc, nieco mniej popularny od jabłka.
Jak przygotować gruszki do muffinek?
Do muffinek najlepiej użyć dojrzałe, ale jędrne gruszki. Zbyt miękkie puszczą dużo soku. O tej porze roku świetnie sprawdzą się gruszki odmiany Konferencja, które są słodkie, ale niezbyt soczyste. Gruszki warto obrać, a potem pokroić na nieduże kawałki, np. w kostkę. Jeśli są dość soczyste, można je po obraniu osuszyć ręcznikiem papierowym.
Jak zrobić muffinki z gruszką?
Do ciasta na muffinki z gruszką dodaję olej, który zwiększa miękkość ciastek, a także kefir, który dodaje im smaku. Wsypuję też szczyptę mielonego cynamonu, bo świetnie podkreśla smak gruszek. Warto też dorzucić trochę posiekanych orzechów, by wprowadzić do babeczek ciekawą strukturę.
Przepis: Muffinki z gruszką
Babeczki z kawałkami gruszki, odrobiną wanilii i cynamonu
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- ½ szklanki oleju
- ¾ szklanki kefiru
- 1-2 gruszki pokrojone w kostkę
- 30 g orzechów włoskich lub migdałów
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaGruszki umyj, obierz, pokrój w niedużą kostkę. Orzechy przebierz, grubo posiekaj. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i cukier. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jajka, olej i kefir.
- Pieczenie muffinekForemki na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Każdą napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Babeczki piecz 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciastka są dopieczone. W razie potrzeby wydłuż nieco czas pieczenia.
Jak udekorować muffinki z gruszką?
Najprostszą dekorację do muffinek jest cukier puder, którym wystarczy oprószyć przestudzone babeczki. Można też sięgnąć po lukier albo polewę. Jeśli chodzi o polewę to dobrze sprawdzi się zarówno ta z białej, jak i mlecznej czekolady. Nim lukier lub polewa zastygną, można dodatkowo posypać je posiekanymi orzechami albo spłatkowanymi migdałami. Ciekawym pomysłem jest też ozdobienie muffinek plasterkami karmelizowanej gruszki.
Czytaj też:
Mieszam łyżką zdrowe składniki. W mig robię ciastka, które kocha cała moja rodzinaCzytaj też:
Migdałowy sernik z wiaderka to hit na komunie. Przepis jest prosty, a ciasto zawsze się udaje