Ugotuj to warzywo dzień wcześniej, a będzie zdrowsze! Musisz spróbować tego triku

Ugotuj to warzywo dzień wcześniej, a będzie zdrowsze! Musisz spróbować tego triku

Dodano: 
Gotowanie ziemniaków
Gotowanie ziemniaków Źródło: Shutterstock / Vaclav Sonnek
Przygotowanie posiłku z wyprzedzeniem to nie tylko oszczędność czasu. Chłodzone dania często zyskują na wartości odżywczej. Idealnym przykładem na to są... ziemniaki.

Ziemniaki to produkt, który wiele osób uznaje za podstawę codziennej diety. Choć często postrzegane są jako źródło węglowodanów, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ich właściwości mogą się zmieniać w zależności od sposobu przygotowania. Dzięki odpowiedniej obróbce, jak na przykład schłodzenie po ugotowaniu, mogą zyskać dodatkowe wartości odżywcze, wpływając korzystnie na zdrowie i proces trawienia.

Dlaczego warto gotować ziemniaki dzień wcześniej?

Gotowanie ziemniaków z wyprzedzeniem, a następnie schłodzenie, sprawia, że stają się zdrowsze dzięki zwiększeniu zawartości skrobi opornej. Ta skrobia nie jest trawiona w jelicie cienkim, lecz trafia do jelita grubego, gdzie działa jak prebiotyk, wspierając florę bakteryjną. Dzięki temu poprawia trawienie, wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi i może przyczyniać się do dłuższego uczucia sytości. Nawet po ponownym podgrzaniu część tej cennej skrobi pozostaje. Z tego względu warto przygotowywać ziemniaki dzień wcześniej, by użyć ich w kolejnych daniach.

Jak wykorzystać wczorajsze ziemniaki?

Wczorajsze ziemniaki można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów, aby uniknąć marnowania jedzenia i stworzyć pyszne dania:

  • Placki ziemniaczane – ziemniaki rozgnieć na purée, dodaj jajko, mąkę, przyprawy i usmaż na złocisty kolor. Możesz podać je z sosem czosnkowym lub śmietaną.
  • Kopytka – ziemniaki wymieszaj z mąką i jajkiem, uformuj wałeczki, pokrój na kawałki i ugotuj. Idealne z masłem i bułką tartą.
  • Zapiekanka ziemniaczana – zrób z nich plasterki, ułóż warstwami z serem, cebulą i boczkiem, a następnie zapiecz w piekarniku.
  • Smażone talarki – pokrój ziemniaki w plasterki, przypraw i podsmaż na maśle lub oleju, aż będą chrupiące.
  • Sałatka ziemniaczana – potnij je w kostkę, dodaj cebulę, ogórki kiszone, majonez i przyprawy. Wypróbuj ten przepis na sycącą sałatkę ziemniaczaną.
  • Kulki ziemniaczane – z ziemniaków, jajka i mąki uformuj kulki, obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor. Te kulki są 100 razy lepsze od frytek.

Czytaj też:
Gotujesz jajka, makaron czy ryż? Ten trik zmniejszy rachunki. Robię tak zawsze
Czytaj też:
Łączę ugotowane ziemniaki z prostymi składnikami i robię pożywną sałatkę. Jest dobra na kolację