Podsmażam ziemniaki i zalewam je prostą masą. Ta ciepła kolacja z patelni jest bardzo pożywna

Podsmażam ziemniaki i zalewam je prostą masą. Ta ciepła kolacja z patelni jest bardzo pożywna

Dodano: 
Hiszpański omlet ziemniaczany
Hiszpański omlet ziemniaczany Źródło: Shutterstock / Lecker Studio
Inspirację na tę smaczną i pożywną kolację znalazłam w kuchni hiszpańskiej. Jej podstawą są ziemniaki i jajka. Można też do niej dorzucić inne składniki, które dodadzą smaku i aromatu. Moja rodzina bardzo lubi tę ciepłą potrawę.

Omlet to potrawa składająca się z jaj. Można je tylko rozkłócić widelcem i usmażyć albo ubić na pianę białka, wymieszać z żółtkami, by otrzymać puszysty omlet biszkoptowy. Hiszpanie jednak mają inną recepturę na omlet. Jest znacznie pożywniejszy, dzięki dodatkowi ziemniaków. Tą potrawą rzeczywiście można się najeść.

Jak przygotować ziemniaki do omletu?

Na omlet najlepsze są ziemniaki zawierające dużo skrobi. W czasie smażenia łatwo bowiem miękną i zaczynają się rozpadać, tworząc kremowe wnętrze omleta. Dobrze sprawdzą się tu odmiany np.: Irga, Vineta, Denar. Lepiej unikać ziemniaków tzw. sałatkowych, bo są twarde i zbyt wyczuwalne w potrawie.

Ziemniaki przeznaczone na omlet należy obrać, pokroić w cienkie plasterki (grubość ok. 3-4 mm) lub w półplasterki. Potem należy je smażyć na dużej ilości oliwy, do momentu aż zrobią się miękkie, ale nie przysmażone. Po usunięciu nadmiaru oliwy, do ziemniaków można dodawać pozostałe składniki.

Jak zrobić pożywny omlet ziemniaczany?

Hiszpański omlet ziemniaczany, zwany też tortillą oprócz ziemniaków i jajek może też zawierać inne składniki. Ja zwykle ziemniaki smażę razem z cebulą, a pod koniec smażenia dodaję również czosnek i mrożony, zielony groszek. Gdy warzywa są już miękkie, zalewam je doprawioną masą jajeczną i całość podgrzewam do czasu, aż masa jajeczna się zetnie.

Przepis: Omlet ziemniaczany

Pożywny, hiszpański omlet ziemniaczany na ciepłą kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
435 w każdej porcji

Składniki

  • 600–700 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 6–7 jajek
  • sól, pieprz
  • ok. 150–200 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki i cebulę. Smaż na średnim ogniu 10-15 minut, aż będą miękkie, ale nie przypieczone. Dodaj posiekany czosnek i groszek. Smaż jeszcze 3-5 minut. Warzywa odcedź z nadmiaru oliwy.
  2. SmażenieDo miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz i delikatnie ubij. Masą zalej warzywa na patelni. Smaż pod przykryciem ok. 5 minut na małym ogniu. Potem obróć omlet przy pomocy talerza i dosmaż go z drugiej strony.

Wskazówka: Do omleta ziemniaczanego można też dodać paprykę, cukinię, szpinak, pieczarki, chorizo, szynkę.

Jak podać omlet ziemniaczany?

Ciepły omlet ziemniaczany można podać na obiad lub kolację, najlepiej w towarzystwie sałatki. Zimny, pokrojony w kostkę serwuje się do piwa lub wina jako tapas. Warto zaserwować do niego sos czosnkowy, świeże lub pieczone pomidory, oliwki, bagietkę czy sałatkę z rukoli.

Czytaj też:
Wydrążam bułki, napełniam i wstawiam do piekarnika. Tak kolacja na ciepło znika w mgnieniu oka
Czytaj też:
Ta sałatka rozmaitości to hit na moim stole. Cała rodzina uwielbia jeść ją na kolację