W pracy mam koleżankę, która pochodzi z Uzbekistanu. Jakiś czas temu poczęstowała mnie niezwykłymi pierożkami, które wyróżniały się oryginalnym farszem. Były naprawdę smaczne, więc poprosiłam o przepis i już piekłam je trzy razy. Warto poznać ten specjał.
Co to jest samsa?
Samsa to pierożki popularne w Azji Środkowej. Mogą mieć różnorakie kształty. Są nadziewane np.: mięsem i cebulą, grzybami, jajkami, soczewicą czy ziemniakami. Ciasto na samsę może być drożdżowe, półfrancuskie, francuskie lub przypominające ciasto pierogowe. Po nadzianiu pierożki smaruje się jajkiem, posypuje sezamem i piecze.
Pierożki te tradycyjnie wypieka się w glinianym piecu o nazwie tandyr. Ma on kształt dzbana i można w nim piec i grillować w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu przyrządzone potrawy wychodzą soczyste i chrupiące. Samsy można również piec w piekarnikach elektrycznych lub gazowych.
Jak przygotować samsę w piekarniku?
Pierożki, na które dostałam przepis, są nadziewane ziemniakami i tłuszczem. W oryginale jest to tłuszcz barani, jednak ja sięgnęłam po klasyczny smalec. To połączenie gwarantuje doskonały smak i soczystość pierożków.
Samsę można z powodzeniem upiec w piekarniku. By osiągnąć podobny efekt, jak w tandyrze, warto do piekarnika włożyć kamień do pizzy. Po nagrzaniu do ok. 250 st. C doskonale trzyma ciepło. Wtedy pierożkom wystarczy ok. 20-25 minut pieczenia.
Przepis: Samsa
Pieczone pierożki z wytrawnym farszem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Na nadzienie:
- 400 g ziemniaków
- 150–200 g tłuszczu baraniego, wołowego lub smalcu wieprzowego
- 1 cebula
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko
- sezam do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaDo miski wsyp mąkę i sól. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając. Zagnieć elastyczne, jędrne ciasto. Przykryj i odstaw na 20–30 minut, aby odpoczęło.
- Przygotowanie nadzieniaZiemniaki obierz i pokrój bardzo drobno w małą kostkę. Tłuszcz również pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj. Składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- FormowanieCiasto podziel na 12 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek (ok. 2–3 mm grubości). Na środku połóż porcję nadzienia. Samsę złóż w trójkąt lub kopertę, dokładnie zlep brzegi.
- PieczeniePierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Pierożki piecz ok. 20-25 minut w 250 st. C, aż będą rumiane.
Jak podawać samsę?
Samsa najlepiej smakuje podana na gorąco, od razu po upieczeniu. Wtedy dodany do farszu tłuszcz pozostanie lekko płynny i aromatyczny. Pierożki układa się na drewnianej desce lub dużym talerzu. W Uzbekistanie samsę serwuje się z zieloną, ewentualnie z czarną herbatą i świeżymi warzywami (np. pomidorem, ogórkiem). Do tych pierożków doskonale też będzie pasował ostry sos pomidorowy.
Samsy nie kroi się nożem, a rwie się ją rękami. Najpierw należy oderwać kawałek rogu, by wypuścić parę. Gdy pierożek nieco przestygnie, zjada się go po kawałku, uważając, by nadzienie nie wyciekło.
Czytaj też:
Rano stawiam na te ziołowe bułeczki. Bez drożdży wychodzą lepsze niż z piekarniCzytaj też:
Te bułeczki ratują mi każde śniadanie. Lepsze niż z piekarni, a szybkie i bez grama drożdży
