To warzywo jest stałym gościem w sałatkach z majonezem, ale nie wysuwa się na bliższy plan zza innych składników. W tym przepisie stało się równie ważne, co kartofle. Danie z jego dodatkiem nie tylko wychodzi pełne smaku, ale zapewnia też związki korzystne dla zdrowia.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z selerem?
Główne składniki gotuję w mundurkach, by nie traciły smaku i jędrności. Wkładam je do jednego garnka, ale można przygotować je oddzielnie.
Intensywny smak selera przełamują i równoważą kolejne produkty – żółty ser, jajka na twardo, groszek oraz majonez. Niezbędne kwaśne nuty nadaje kiszony ogórek, a smak całości podkręca posiekana cebula.
Ta prosta mieszanka wygląda efektowniej, gdy zamiast w misce podaję indywidualne porcje na talerzach. Nakładam je za pomocą pierścienia kucharskiego lub miseczki i dekoruję świeżym koperkiem.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z selerem korzeniowym
Pyszna wariacja na temat tradycyjnej sałatki z kartofli.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 mały seler (200 g)
- 4 jajka na twardo
- 150 g żółtego sera w kostce
- 3 kiszone ogórki
- 1 puszka groszku
- 1 mała cebula
- 100 g majonezu
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania
- Gotowanie warzywUgotuj ziemniaki i selera w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź je, ostudź i obierz.
- Szykowanie składnikówJajka, ser i ogórki potnij w kosteczkę, a cebulę posiekaj. Osącz groszek z zalewy. Wystudzone ziemniaki pokrój w kostkę, a selera – w paski.
- Mieszanie sałatkiWymieszaj przygotowane składniki z majonezem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z koperkiem.
Sałatka ziemniaczana z selerem – wskazówki
Przygotowanie potrawy można uprościć, sięgając po seler konserwowy. Paseczki ze słoika są cienkie i lekko kwaśne, przez co sałatka wygląda i smakuje nieco inaczej, ale wciąż jest bardzo dobra. Ja wolę jednak warzywo gotowane w domu, bo zawiera więcej cennych składników niż to pasteryzowane, a zwłaszcza substancji przeciwzapalnych, witamin K i z grupy B oraz potasu.
Są też wersje z selerem naciowym. Ponieważ jednak ma bardzo silny aromat, warto wykorzystać najwyżej 1-2 łodygi i pokroić je w cienkie plasterki.
Do tego dania najlepiej nadają się ziemniaki sałatkowe (typu A), które są zwarte i zachowują swój kształt przy mieszaniu produktów. Sprawdzą się ponadto te o uniwersalnym zastosowaniu, czyli typu AB.
Jeśli natomiast chodzi o ser, można wybrać ten o neutralnym smaku, taki jak gouda, edamski czy ementaler. Do selera pasują również bardziej wyraziste gatunki, więc można pokusić się o użycie cheddara albo parmezanu, także w połączeniu z łagodnym rodzajem.
Do sałatek ziemniaczanych zwykle używa się majonezu o zawartości około 70% tłuszczu. Gdy jednak zastępuję go wersją light, porcja dania zapewnia o 58 kcal mniej, czyli tylko 207 kalorii.
Czytaj też:
Gdy podaję ją na andrzejki, znika w kilka minut. Goście chcą jej później także na świętaCzytaj też:
Łączę ugotowane ziemniaki z prostymi składnikami i robię pożywną sałatkę. Jest dobra na kolację
