Salsefia, czyli kozibród porolistny (Tragopogon porrifolius) bywa nazywana też gwiazdą jerozolimską i korzeniem owsianym. To pyszne i rzadkie warzywo dba o trawienie i metabolizm, stanowiąc cenne wsparcie dla organizmu. Jest przy tym wyjątkowym specjałem na stole.
Jak wygląda i smakuje salsefia?
Salsefia to długi, smukły korzeń o jasnej skórce i delikatnym białym miąższu, który przy obieraniu i krojeniu wydziela biały sok. Najczęściej jada się ją po ugotowaniu. Staje się wtedy miękka, aksamitna i delikatna. Ma subtelny aromat i łagodny, słodkawy smak z nutami owoców morza, orzechowymi i ziemistymi.
Pieczenie wzmacnia słodycz warzywa, które zyskuje bardziej intensywny, głębszy i wyraźnie słodszy smak, przywodzący na myśl prażone orzechy.
Salsefia – wartości odżywcze
Warzywo ma nieco mniej kalorii niż ziemniaki. Stugramowa porcja dostarcza 68 kalorii oraz 2,7 g białka, czyli więcej niż zawierają inne korzenie i bulwy. To również 3 gramy błonnika, w tym cennej dla zdrowia inuliny.
Salsefia jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie B6 i B2. Zapewnia dawkę potasu, magnezu, wapnia, miedzi i manganu. W jej skład wchodzą ponadto antyoksydanty, w tym flawonoidy i związki fenolowe, które wraz z inuliną przyczyniają się do jej dobroczynnych właściwości.
Czy salsefia jest zdrowa?
Zawarte w niej antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Mają właściwości przeciwzapalne, mogą wspomagać wątrobę i mózg, a także działać antyrakowo.
Rozpuszczalny błonnik z korzenia w postaci inuliny jest prebiotykiem, czyli odżywką dla pożytecznych bakterii jelitowych. Spożywanie go pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Korzeń kozibrodu zawiera ponadto inne formy błonnika, który wspiera trawienie i ułatwia zapobieganie zaparciom.
Inulina zwiększa też uczucie sytości i spowalnia wchłanianie cukrów, dzięki czemu pomaga stabilizować poziom glukozy we krwi. Salsefia jest polecana osobom z cukrzycą oraz insulinoopornością także z uwagi na niski indeks glikemiczny.
Nie każdy może niestety jeść to zdrowe warzywo. To osoby uczulone na rośliny astrowate, które powinny zacząć jego spożycie od niewielkich porcji. Ograniczone ilości są zalecane również w przypadku zespołu jelita drażliwego.
Jak przygotować salsefię do jedzenia?
Korzeń należy oczyścić i obrać, a następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie z cytryną, która zapobiega ciemnieniu miąższu. Podgotowaną salsefię można także smażyć i piec. Korzeń pasuje do mięs i sprawdza się jako składnik zapiekanek, zup oraz sałatek. Ja lubię robić z niego prostą przekąskę.
Przepis: Pieczona salsefia
Skarmelizowane plasterki salsefii z piekarnika.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 171 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg salsefii
- 1 cytryna
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie salsefiiZagotuj większą ilość osolonego wrzątku. Salsefię dokładnie wyszoruj i obierz. Dodaj do wody sok z połowy cytryny i gotuj 10-15 minut, a następnie odcedź, lekko ostudź i pokrój na plasterki.
- PieczenieW tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni. Rozłóż plasterki salsefii na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i piecz 20-25 minut, aż się przyrumienią.
Czytaj też:
Jej smak przypomina szparagi, ale jest jeszcze lepsza od nich! Dlaczego o niej zapomniano?Czytaj też:
Zapomnij o ziemniakach! Teraz furorę robią zdrowe frytki z nietypowego warzywa
