Sałatki mogą być lekkie lub pożywne. Ja zwykle robię te drugie, bo można je podać na kolację czy zjeść jako sycącą przekąskę. Dobrą podstawą do takiej sałatki są np. gotowane ziemniaki. Produkt ten jest tani i łatwo dostępny i doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Istotne jest też to, że ugotowane ziemniaki zjedzone na zimno, nie tuczą tak, jak te serwowane na ciepło.
Jakie ziemniaki są najlepsze na sałatkę?
To czy sałatka ziemniaczana wyjdzie smaczna, w dużej mierze zależy od odmiany ziemniaków. Na sałatkę dobrze jest przeznaczyć nieco inne ziemniaki, niż np. na kluski czy placki. Ziemniaki do sałatki powinny zawierać mniej skrobi. Dzięki temu po ugotowaniu będą zwięzłe i przyjemnie wilgotne, a nie sypkie i mączyste.
Oczywiście jeśli nie macie typowych ziemniaków do sałatki, też możecie przygotować smaczną przekąskę. Musicie się jednak liczyć z tym, że sałatka może nie wyglądać na tyle apetycznie, na ile by mogła. Przygotowując ziemniaki do sałatki z większą ilością skrobi, warto ugotować je w mundurkach. Wtedy będą nieco mniej sypkie, niż ugotowane po obraniu.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze śledziem?
Do sałatki ziemniaczanej pasują proste dodatki o wyrazistym smaku. Ja często decyduję się na śledzia, który znacznie podnosi wartość odżywczą przekąski, a także jej smak. Z tymi składnikami dobrze komponuje się cebula oraz ogórek kiszony czy konserwowy.
Przepis: Sałatka ziemniaczana ze śledziem
Pożywna sałatka ziemniaczana z dodatkiem śledzia, cebuli i zieleniny
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 4 solone filety śledziowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- szczypiorek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŚledzie wypłucz, mocz w zimnej wodzie 1-2 godziny. Odcedź je, osusz, pokrój na kawałki. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, włóż do lekko osolonego wrzątku. Ugotuj do miękkości, odcedź, wystudź, obierz. Ziemniaki pokrój w talarki, kostkę lub cząstki. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki lub w kostkę. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówPrzygotowane składniki sałatki umieść w salaterce, wymieszaj. Sałatkę polej olejem, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Jak przechowywać sałatkę ziemniaczaną?
Sałatkę ziemniaczaną należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Dzięki temu jej składniki nie przenikną obcymi zapachami i odwrotnie. Czas przechowywania sałatki ziemniaczanej zależy w głównej mierze od użytych dodatków. Gdy są one świeże, znacznie skraca się okres przydatności sałatki do spożycia. W mojej sałatce takimi najwrażliwszymi dodatkami są więc cebula i zielenina. Z ich powodu sałatkę dobrze jest zjeść w ciągu dwóch dni. Ewentualnie można rozważyć dodanie tych składników tuż przed spożyciem potrawy. Wtedy sałatkę można będzie trzymać w lodówce 3-4 dni.
Czytaj też:
Ta sałatka z jajek na miękko podbija smakiem. To mój lekki i prosty przepis na śniadanie lub kolacjęCzytaj też:
Do sałatki brokułowej dodaję aromatyczny i chrupiący dodatek. Ten pyszny patent zasługuje na medal