Te kulki są 100 razy lepsze od frytek. Robię je w pół godziny z gotowanych ziemniaków

Te kulki są 100 razy lepsze od frytek. Robię je w pół godziny z gotowanych ziemniaków

Dodano: 
Kulki ziemniaczane
Kulki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Ziemniaki to w Polsce niezwykle popularny dodatek do obiadu. Jeśli jednak znudziły wam się te gotowane, możecie przerobić je na prawdziwy przysmak. Wystarczy połączyć je z kilkoma składnikami i usmażyć.

Do obiadu podajemy zwykle gotowane ziemniaki. Jednak doskonałym ziemniaczanym dodatkiem do pieczonych czy smażonych mięs, drobiu czy ryb mogą też być frytki. Ciekawą propozycją są także kulki ziemniaczane, które łączą w sobie zalety gotowanych ziemniaków i frytek. Są bowiem miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Co można zrobić z gotowanych ziemniaków?

Gotowane ziemniaki często zostają nam z obiadu. Można je odsmażyć na patelni następnego dnia lub zwyczajnie podgrzać w mikrofalówce i podać do dania. Często też przerabia się je na kopytka, które są jednymi z najpopularniejszych klusek ziemniaczanych. Jednak gotowane ziemniaki można również zamienić w placki, kotlety czy krokiety. Ja ostatnio zrobiłam z nich smażone kulki i moja rodzina zachwyciła się tym dodatkiem do obiadu.

Jak zrobić smażone kulki ziemniaczane?

Smażone kulki można zrobić z resztek ugotowanych ziemniaków lub specjalnie ugotować na nie ziemniaki. Po wytłuczeniu trzeba je wymieszać z kilkoma dodatkami, uformować z nich kulki i usmażyć na gorącym tłuszczu. Wcześniej można je panierować np. w tartej bułce, dzięki czemu będą miały grubszą skórkę i większą chrupkość.

Przepis: Smażone kulki ziemniaczane

Smażone kulki z masy z gotowanych ziemniaków

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 3-4 łyżki tartego sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy ziemniaczanejUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem na gładką masę. Dodaj tarty ser, jajko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa.
  2. Formowanie i smażenie kulekZ przygotowanej masy formuj kuleczki o średnicy 2-3 cm. Kulki kładź na rozgrzany olej i smaż 2-3 minuty, aż zrobią się złociste i chrupiące. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Smażone kulki ziemniaczane – kilka wskazówek

Smażone kulki ziemniaczane są doskonałym dodatkiem do dań głównych, ale można je też podać na przekąskę. Doskonale będą smakowały z ketchupem, sosem czosnkowym czy serowym. Sprawdźcie, jak łatwo można odmienić ich smak.

  • Do każdej kulki z masy ziemniaczanej można też włożyć po kawałeczku żółtego sera. Po usmażeniu kulka będzie miała pyszny, ciągnący środek.
  • Masę ziemniaczaną warto wzbogacić posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki. Dzięki temu kulki zyskają ciekawszy wygląd i smak.
  • Jeśli chcecie dodać kulkom wyrazistego smaku, do masy ziemniaczanej możecie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku czy trochę wędzonej, mielonej papryki.

Czytaj też:
Z resztki gotowanych ziemniaków i bigosu robię danie, jak marzenie. Cała rodzina się nim zajada
Czytaj też:
Kroję ziemniaki na plasterki, zalewam aromatycznym sosem i posypuję serem. Ta zapiekanka smakuje każdemu