Do obiadu podajemy zwykle gotowane ziemniaki. Jednak doskonałym ziemniaczanym dodatkiem do pieczonych czy smażonych mięs, drobiu czy ryb mogą też być frytki. Ciekawą propozycją są także kulki ziemniaczane, które łączą w sobie zalety gotowanych ziemniaków i frytek. Są bowiem miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Co można zrobić z gotowanych ziemniaków?
Gotowane ziemniaki często zostają nam z obiadu. Można je odsmażyć na patelni następnego dnia lub zwyczajnie podgrzać w mikrofalówce i podać do dania. Często też przerabia się je na kopytka, które są jednymi z najpopularniejszych klusek ziemniaczanych. Jednak gotowane ziemniaki można również zamienić w placki, kotlety czy krokiety. Ja ostatnio zrobiłam z nich smażone kulki i moja rodzina zachwyciła się tym dodatkiem do obiadu.
Jak zrobić smażone kulki ziemniaczane?
Smażone kulki można zrobić z resztek ugotowanych ziemniaków lub specjalnie ugotować na nie ziemniaki. Po wytłuczeniu trzeba je wymieszać z kilkoma dodatkami, uformować z nich kulki i usmażyć na gorącym tłuszczu. Wcześniej można je panierować np. w tartej bułce, dzięki czemu będą miały grubszą skórkę i większą chrupkość.
Przepis: Smażone kulki ziemniaczane
Smażone kulki z masy z gotowanych ziemniaków
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 3-4 łyżki tartego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy ziemniaczanejUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem na gładką masę. Dodaj tarty ser, jajko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita masa.
- Formowanie i smażenie kulekZ przygotowanej masy formuj kuleczki o średnicy 2-3 cm. Kulki kładź na rozgrzany olej i smaż 2-3 minuty, aż zrobią się złociste i chrupiące. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Smażone kulki ziemniaczane – kilka wskazówek
Smażone kulki ziemniaczane są doskonałym dodatkiem do dań głównych, ale można je też podać na przekąskę. Doskonale będą smakowały z ketchupem, sosem czosnkowym czy serowym. Sprawdźcie, jak łatwo można odmienić ich smak.
- Do każdej kulki z masy ziemniaczanej można też włożyć po kawałeczku żółtego sera. Po usmażeniu kulka będzie miała pyszny, ciągnący środek.
- Masę ziemniaczaną warto wzbogacić posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki. Dzięki temu kulki zyskają ciekawszy wygląd i smak.
- Jeśli chcecie dodać kulkom wyrazistego smaku, do masy ziemniaczanej możecie dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku czy trochę wędzonej, mielonej papryki.
Czytaj też:
Z resztki gotowanych ziemniaków i bigosu robię danie, jak marzenie. Cała rodzina się nim zajadaCzytaj też:
Kroję ziemniaki na plasterki, zalewam aromatycznym sosem i posypuję serem. Ta zapiekanka smakuje każdemu