W plastry szynki zawijam pyszny farsz. Szybka przekąska w mig znika z półmiska

W plastry szynki zawijam pyszny farsz. Szybka przekąska w mig znika z półmiska

Dodano: 
Roladki z szynki
Roladki z szynki Źródło: Shutterstock / Ivan Mateev
Roladki z szynki, serka i warzyw to jedna z ekspresowych przekąsek, które przygotowuję dla rodziny i gości. Smakują obłędnie, a robię je 10 minut.

Połączenie aromatycznej szynki, serka śmietankowego oraz chrupiących warzyw gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe. Przepis możesz modyfikować, dopasowując go do indywidualnych preferencji.

Jaka szynka nadaje się na roladki?

Roladki można przygotować z dowolnej szynki oraz innej wędliny np. boczku i kiełbasy szynkowej. Ważne, żeby plasterki mogły pomieścić farsz. Najczęściej robię roladki z szynki konserwowej, włoskiej, drobiowej lub parmeńskiej. Plasterki wędliny nie muszą być grube, ale nie mogą się też rwać. Planując przygotowanie roladek, korzystam z uprzejmości sprzedawców ze stoiska mięsnego i proszę o pokrojenie wędliny na grubość 2 mm plastry.

Wskazówka: jeżeli lubisz eksperymentować z nowymi smakami, to polecam szynkę zastąpić włoską mortadelą, która w niczym nie przypomina polskiej mortadeli o mdłym smaku i składzie, który może przyprawić o ból głowy.

Jak zrobić roladki z szynki, serka i warzyw?

Wędlina to „opakowanie” dla kremowego farszu, który sprawia, że przekąska na jeden kęs jest bardzo sycąca. W poniższym przepisie uwzględniłem serek kanapkowy, ale doskonale sprawdzi się również serek mascarpone, ricotta, fromage, gęsty twarożek i domowy serek z jogurtu greckiego. Na warstwie serka układam pokrojone w paseczki warzywa m.in. selera naciowego, paprykę i ogórka lub kroję warzywa w małą kostkę, mieszam z serkiem i smaruję farszem plastry szynki. Sposób przygotowania zależy od rodzaju warzyw – z serkiem mieszam np. pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w małą kostkę pomidory, pokrojonego na małe kawałki surowego brokułu oraz cebulkę dymkę, startą na tarce rzodkiewkę, starty na tarce chrzan, białą rzodkiew, koperek, kolendrę natkę pietruszki.

Przepis: Roladki z szynki, serka i warzyw

Ta szybka przekąska to idealne zestawienie smaków.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
84 w każdej porcji

Składniki

  • 8 dużych plasterków szynki

Na farsz:

  • 300 g serka śmietankowego
  • 1 duża papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1 średni pomidor

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 16 wykałaczek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSerek kanapkowy umieść w misce. Dodaj do niego obranego ze skórki, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w małą kostkę pomidora oraz posiekany szczypiorek. Seler naciowy pozbaw twardych włókien i pokrój w cienkie słupki. Ogórek obierz (opcjonalnie), usuń gniazda nasienne (jeżeli są bardzo duże) i pokrój w cienkie paseczki. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paseczki.
  2. WykonanieRozłóż plasterki szynki na desce do krojenia. Wzdłuż jednego brzegu wędliny równomiernie rozłóż nadzienie z serka i ułóż paseczki ogórka, selera i papryki, a następnie zwiń roladkę, przekrój ją na pół i zepnij przekąski na jeden kęs wykałaczką. Gotowe roladki z szynki, serka i warzyw układam na półmisku i oprószam świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz roztartym w dłoniach oregano.

Wskazówka: do przyprawienia roladek możesz również użyć np. pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, rozmarynu, słodkiej i ostrej papryki, płatków chili i bazylii.

Inne wersje nadzienia do roladek z szynki

Smak roladek możesz modyfikować na wiele sposobów. Wyśmienicie smakują np. roladki nadziewane m.in.:

  • serkiem z chrzanem oraz czerwoną, żółtą i zieloną papryką,
  • gęstym twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką;
  • serkiem z białą rzodkwią, ogórkiem, rukolą i roszponką;
  • serkiem śmietankowym, pastą jajeczną i cebulką dymką;
  • serkiem fromage z pieprzem, posiekanymi pomidorami suszonymi i świeżą bazylią.

Czytaj też:
Proste roladki z szynki skrywają pożywny farsz. Moje dzieci uwielbiają tę szybką przekąskę
Czytaj też:
Mój mąż robi najlepsze roladki z kurczaka. W 50 minut mamy obiad, jak z restauracji