Połączenie aromatycznej szynki, serka śmietankowego oraz chrupiących warzyw gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe. Przepis możesz modyfikować, dopasowując go do indywidualnych preferencji.
Jaka szynka nadaje się na roladki?
Roladki można przygotować z dowolnej szynki oraz innej wędliny np. boczku i kiełbasy szynkowej. Ważne, żeby plasterki mogły pomieścić farsz. Najczęściej robię roladki z szynki konserwowej, włoskiej, drobiowej lub parmeńskiej. Plasterki wędliny nie muszą być grube, ale nie mogą się też rwać. Planując przygotowanie roladek, korzystam z uprzejmości sprzedawców ze stoiska mięsnego i proszę o pokrojenie wędliny na grubość 2 mm plastry.
Wskazówka: jeżeli lubisz eksperymentować z nowymi smakami, to polecam szynkę zastąpić włoską mortadelą, która w niczym nie przypomina polskiej mortadeli o mdłym smaku i składzie, który może przyprawić o ból głowy.
Jak zrobić roladki z szynki, serka i warzyw?
Wędlina to „opakowanie” dla kremowego farszu, który sprawia, że przekąska na jeden kęs jest bardzo sycąca. W poniższym przepisie uwzględniłem serek kanapkowy, ale doskonale sprawdzi się również serek mascarpone, ricotta, fromage, gęsty twarożek i domowy serek z jogurtu greckiego. Na warstwie serka układam pokrojone w paseczki warzywa m.in. selera naciowego, paprykę i ogórka lub kroję warzywa w małą kostkę, mieszam z serkiem i smaruję farszem plastry szynki. Sposób przygotowania zależy od rodzaju warzyw – z serkiem mieszam np. pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w małą kostkę pomidory, pokrojonego na małe kawałki surowego brokułu oraz cebulkę dymkę, startą na tarce rzodkiewkę, starty na tarce chrzan, białą rzodkiew, koperek, kolendrę natkę pietruszki.
Przepis: Roladki z szynki, serka i warzyw
Ta szybka przekąska to idealne zestawienie smaków.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 84 w każdej porcji
Składniki
- 8 dużych plasterków szynki
Na farsz:
- 300 g serka śmietankowego
- 1 duża papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średni ogórek szklarniowy
- mały pęczek szczypiorku
- 1 średni pomidor
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
- 1/3 łyżeczki oregano
- 16 wykałaczek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówSerek kanapkowy umieść w misce. Dodaj do niego obranego ze skórki, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w małą kostkę pomidora oraz posiekany szczypiorek. Seler naciowy pozbaw twardych włókien i pokrój w cienkie słupki. Ogórek obierz (opcjonalnie), usuń gniazda nasienne (jeżeli są bardzo duże) i pokrój w cienkie paseczki. Paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paseczki.
- WykonanieRozłóż plasterki szynki na desce do krojenia. Wzdłuż jednego brzegu wędliny równomiernie rozłóż nadzienie z serka i ułóż paseczki ogórka, selera i papryki, a następnie zwiń roladkę, przekrój ją na pół i zepnij przekąski na jeden kęs wykałaczką. Gotowe roladki z szynki, serka i warzyw układam na półmisku i oprószam świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz roztartym w dłoniach oregano.
Wskazówka: do przyprawienia roladek możesz również użyć np. pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, rozmarynu, słodkiej i ostrej papryki, płatków chili i bazylii.
Inne wersje nadzienia do roladek z szynki
Smak roladek możesz modyfikować na wiele sposobów. Wyśmienicie smakują np. roladki nadziewane m.in.:
- serkiem z chrzanem oraz czerwoną, żółtą i zieloną papryką,
- gęstym twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką;
- serkiem z białą rzodkwią, ogórkiem, rukolą i roszponką;
- serkiem śmietankowym, pastą jajeczną i cebulką dymką;
- serkiem fromage z pieprzem, posiekanymi pomidorami suszonymi i świeżą bazylią.
Czytaj też:
Proste roladki z szynki skrywają pożywny farsz. Moje dzieci uwielbiają tę szybką przekąskęCzytaj też:
Mój mąż robi najlepsze roladki z kurczaka. W 50 minut mamy obiad, jak z restauracji