Bardzo się cieszę z faktu, że mój mąż też czasami gotuje. Po pierwsze, ja mogę wtedy trochę odpocząć, a po drugie niektóre potrawy nikomu nie wychodzą tak, jak jemu. Takim doskonałym przykładem są roladki z piersi kurczaka. Nadziewa je kilkoma składnikami, wstawia do piekarnika i w niecałą godzinę mamy gotowy obiad.
Jak przygotować filet z piersi kurczaka na roladki?
Filet z piersi kurczaka to mięso, które doskonale nadaje się na roladki. Jest bowiem zwarte, ale zarazem delikatne. By roladki wyszły smaczne, mięso należy pokroić w plastry. W sumie z każdej piersi kurczaka najlepiej jest ściąć zgrubienie, a potem przekroić pierś wzdłuż na dwie części. Otrzymane plastry należy lekko rozbić kuchennym tłuczkiem, by zrobiły się cieńsze i bardziej elastyczne. Po oprószeniu przyprawami są gotowe do nadziewania.
Jak zrobić roladki z kurczaka z warzywami i serem?
Mój mąż przygotowując roladki z piersi kurczaka najpierw kroi i lekko rozbija mięso. Gdy czekają doprawione, zajmuje się przygotowaniem farszu. Ten z kolei zazwyczaj składa się z żółtego, startego sera i warzyw. Warzywa są różne, w zależności, co akurat mamy w domowych zapasach. Czasem sięga po marchewkę i cukinię, innym razem po cukinię i paprykę, ale najczęściej po szpinak i paprykę. Rozdrobnione warzywa miesza z serem i taki prosty farsz kładzie na płaty mięsa i je zwija. Teraz przychodzi czas na zrumienienie roladek, a potem dopieczenie ich w piekarniku.
Przepis: Roladki z kurczaka z warzywami i serem
Roladki z piersi kurczaka nadziewane startym, żółtym serem, szpinakiem i papryką
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze, nieduże piersi z kurczaka
- 150 g mozzarelli lub żółtego sera
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka opłucz, osusz. Każdą przekrój na dwa płaty, delikatnie rozbij kuchennym tłuczkiem. Natrzyj je zmiażdżonym czosnkiem, oprósz solą i pieprzem.
- Przygotowanie nadzieniaSer zetrzyj na dużych oczkach. Paprykę oczyść, pokrój w cienkie paski. Szpinak opłucz, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, osącz.
- Formowanie roladekNa każdy płat mięsa połóż trochę szpinaku, papryki i sera. Zwiń dość ścisłe roladki, zepnij każdą wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej, zrumień roladki z każdej strony.
- Pieczenie roladekObsmażone roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej odrobiną wody, przykryj. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać roladki z kurczaka?
Roladki z piersi kurczaka mają delikatny smak i konsystencję. Można je podać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z ugotowanym ryżem. Ich dopełnieniem może być gorący sos, np. musztardowy, cebulowy, a także surówka, np. surówka z kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Plastry mięsa obłóż prostymi dodatkami. To soczyste danie z piekarnika pokocha cała rodzinaCzytaj też:
Dziś na obiad będą kotlety siekane. Rodzinę zawsze zachwyca ich soczystość i prosty dodatek