Mój mąż robi najlepsze roladki z kurczaka. W 50 minut mamy obiad, jak z restauracji

Mój mąż robi najlepsze roladki z kurczaka. W 50 minut mamy obiad, jak z restauracji

Dodano: 
Roladki z kurczaka
Roladki z kurczaka Źródło: Shutterstock / Anton Chernov
W niedzielę obiad często przygotowuje mój mąż. Cała rodzina się z tego cieszy, bo jego roladki z kurczaka są najlepsze, jakie jadłam. A robi je naprawdę szybko, bo w 20 minut je zawija, a potem na pół godziny wstawia do piekarnika.

Bardzo się cieszę z faktu, że mój mąż też czasami gotuje. Po pierwsze, ja mogę wtedy trochę odpocząć, a po drugie niektóre potrawy nikomu nie wychodzą tak, jak jemu. Takim doskonałym przykładem są roladki z piersi kurczaka. Nadziewa je kilkoma składnikami, wstawia do piekarnika i w niecałą godzinę mamy gotowy obiad.

Jak przygotować filet z piersi kurczaka na roladki?

Filet z piersi kurczaka to mięso, które doskonale nadaje się na roladki. Jest bowiem zwarte, ale zarazem delikatne. By roladki wyszły smaczne, mięso należy pokroić w plastry. W sumie z każdej piersi kurczaka najlepiej jest ściąć zgrubienie, a potem przekroić pierś wzdłuż na dwie części. Otrzymane plastry należy lekko rozbić kuchennym tłuczkiem, by zrobiły się cieńsze i bardziej elastyczne. Po oprószeniu przyprawami są gotowe do nadziewania.

Jak zrobić roladki z kurczaka z warzywami i serem?

Mój mąż przygotowując roladki z piersi kurczaka najpierw kroi i lekko rozbija mięso. Gdy czekają doprawione, zajmuje się przygotowaniem farszu. Ten z kolei zazwyczaj składa się z żółtego, startego sera i warzyw. Warzywa są różne, w zależności, co akurat mamy w domowych zapasach. Czasem sięga po marchewkę i cukinię, innym razem po cukinię i paprykę, ale najczęściej po szpinak i paprykę. Rozdrobnione warzywa miesza z serem i taki prosty farsz kładzie na płaty mięsa i je zwija. Teraz przychodzi czas na zrumienienie roladek, a potem dopieczenie ich w piekarniku.

Przepis: Roladki z kurczaka z warzywami i serem

Roladki z piersi kurczaka nadziewane startym, żółtym serem, szpinakiem i papryką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze, nieduże piersi z kurczaka
  • 150 g mozzarelli lub żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka opłucz, osusz. Każdą przekrój na dwa płaty, delikatnie rozbij kuchennym tłuczkiem. Natrzyj je zmiażdżonym czosnkiem, oprósz solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie nadzieniaSer zetrzyj na dużych oczkach. Paprykę oczyść, pokrój w cienkie paski. Szpinak opłucz, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, osącz.
  3. Formowanie roladekNa każdy płat mięsa połóż trochę szpinaku, papryki i sera. Zwiń dość ścisłe roladki, zepnij każdą wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej, zrumień roladki z każdej strony.
  4. Pieczenie roladekObsmażone roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej odrobiną wody, przykryj. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Z czym podać roladki z kurczaka?

Roladki z piersi kurczaka mają delikatny smak i konsystencję. Można je podać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi albo z ugotowanym ryżem. Ich dopełnieniem może być gorący sos, np. musztardowy, cebulowy, a także surówka, np. surówka z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Plastry mięsa obłóż prostymi dodatkami. To soczyste danie z piekarnika pokocha cała rodzina
Czytaj też:
Dziś na obiad będą kotlety siekane. Rodzinę zawsze zachwyca ich soczystość i prosty dodatek