Proste roladki z szynki skrywają pożywny farsz. Moje dzieci uwielbiają tę szybką przekąskę

Proste roladki z szynki skrywają pożywny farsz. Moje dzieci uwielbiają tę szybką przekąskę

Dodano: 
Roladki z szynki
Roladki z szynki Źródło: Shutterstock / Aleksei Isachenko
Jeśli twoje dzieci często mają ochotę na przekąskę, przygotuj im coś zdrowego i pożywnego. Bez nadmiaru kalorii, za to z mnóstwem wartościowych składników. Dokładnie takie są te proste roladki z szynki. Warto mieć ich mały zapas w lodówce.

Roladki to prosty sposób na smaczną przekąskę. Wystarczy posmarować czymś plastry wędliny, żółtego sera czy naleśnikowe placki, by otrzymać pyszne i oryginalne co nieco. Takie roladki są na tyle eleganckie, że sprawdzą się nie tylko na co dzień, ale też od święta. Można je podać na domówce lub jako przystawkę w czasie domowych uroczystości. A robi się je szybko i prosto.

Z czego zrobić przekąskowe roladki?

Na przekąskowe roladki doskonale nadają się różnego rodzaju plastry czy placki. Ważne, by były dość elastyczne i spore, aby pomieścił się w nich farsz. Można więc sięgnąć po plastry szynki gotowanej lub dojrzewającej, a także po plasterki mortadeli albo salami. Dobrze też sprawdzą się tu plasterki sera żółtego, podpieczone plastry cukinii albo placki tortilli czy naleśników. Farsz do roladek również może być rozmaity. Od gotowych past, przez te domowej roboty, aż po różnego rodzaju sałatki.

Jak zrobić roladki z szynki i pasty jajecznej?

Roladki z szynki i pasty jajecznej robi się szybko i prosto. Są też dosyć trwałe, więc można je przygotować z wyprzedzeniem. By jednak wędlina nie obeschła, należy je trzymać w lodówce, okryte folią spożywczą. Można je też włożyć do zamykanego pojemnika.

Przepis: Roladki z szynki i pasty jajecznej

Przekąskowe roladki z plasterków szynki i pasty jajecznej

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 8 plasterków szynki gotowanej lub konserwowej
  • 7 jajek
  • 50 g startego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pastyJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Z dwóch jajek wyjmij żółtka, oddzielnie je posiekaj. Posiekaj też pozostałe białka i całe jajka. Do posiekanych jajek dodaj starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Masę połącz z 2 łyżkami majonezu i łyżką jogurtu, dopraw do smaku.
  2. Formowanie roladekKażdy plaster wędliny posmaruj pastą, zwiń roladkę. Każdą roladkę możesz przekroić na dwie połówki. Końcówki każdej roladki zanurz na ok. 1 cm w majonezie, a potem w posiekanym żółtku. Roladki ułóż na talerzu, posyp sezamem.

Jak podać roladki z szynki i pasty jajecznej?

Roladki z szynki i pasty jajecznej robię na codzienną przekąskę. Jednak doskonale też sprawdzą się nawet na odświętnym stole. Dużo zależy bowiem od ich wykończenia. Gdy ładnie je udekorujecie i ułożycie na talerzyku, tacy lub desce kuchennej, będą też idealne na domowe przyjęcia. Można ich końcówki zanurzyć np. w majonezie, a potem posypać np. nasionami, pestkami czy startym serem. Warto też całą kompozycję ozdobić np. listkami koperku, natki pietruszki czy liśćmi sałaty.

Czytaj też:
Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i serem przygotujesz w 10 minut. Patent na szybką, ciepłą kolację
Czytaj też:
Tanie warzywo kroję w prążki i zapiekam z tartym serem. Genialna przekąska i dodatek do obiadu