Choć może się wydawać, że prosty sos na bazie masła, oliwy z oliwek, pieprzu i sera nie może zaskoczyć smakiem, to jest zgoła inaczej. Taka właśnie jest kuchnia włoska, która z prostych i tanich składników pozwala stworzyć kulinarne arcydzieło. Jednym z przepisów, który uwielbia moja rodzina jest pasta cacio e pepe, czyli makaron z serem i pieprzem.
Penne z sosem pieprzowym to jedna z najprostszych w przygotowaniu past, która jest gotowa w 20 minut. Sos bez problemu przygotujesz w czasie gotowania się makaronu, więc pozostanie jedynie połączyć składniki i zasiąść do jedzenia. I choć potrawa nie prezentuje się bardzo okazale na talerzach, to nadrabia maślanym, lekko pikantnym smakiem z wyraźną nutą parmezanu.
Sięgam po poniższy przepis, gdy nie mam czasu lub chęci na długie stanie przy kuchni. Bardzo krótki czas i łatwość przygotowania potrawy skutecznie zniechęca do zamawiania jedzenia i sięgania po niezdrowe fast foody.
Jak zrobić makaron penne z sosem i pieprzem?
Dodatki do gotującego się makaronu przygotowuję na dużej patelni (jeżeli nie masz patelni, która pomieści kilka porcji potrawy, to przygotuj sos w rondlu). Do sosu najlepszy jest świeżo mielony pieprz czarny, który ma intensywny, pikantny smak i aromat. Do przyprawienia sosu możesz również użyć kolorowego pieprzu.
Tradycyjnie włoska pasta z sosem pieprzowym najczęściej podawana jest z owczym serem pecorino, który zastąpiłem świeżo startym parmezanem. Możesz też użyć innego twardego sera np. corregio oraz mniej wyrazistych w smaku serów, które dobrze się topią np. goudy. Jeżeli chcesz, żeby potrawa była bardziej sycąca, to zastąp pszenny makaron makaronem pełnoziarnistym, który zawiera dużo błonnika pokarmowego.
Przepis: Makaron z serem i pieprzem
Makaron z dodatkiem aromatycznego sosu i sera to pyszne danie na szybki obiad lub kolację.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 773 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu penne
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g startego parmezanu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź. Przed odcedzeniem makaronu odlej 150 ml wody.
- Przygotowanie sosuNa patelnię dodaj masło oraz oliwę i podgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Dodaj 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj połowę startego sera i wyłącz grzanie. Mieszaj, aż składniki się połączą.
- Łączenie składnikówPrzełóż odcedzony makaron na patelnię z sosem, podlej wodą z gotowania makaronu i wymieszaj. Dodaj ser, przykryj patelnię pokrywką i poczekaj 3-4 minuty. Gdy ser się rozpuści, posyp danie świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron penne z sosem i pieprzem podaję gorący. Porcje potrawy możesz skropić dodatkowo oliwą z oliwek i posypać porcją sera.
Czytaj też:
W tym szybkim daniu łączę dwa smaczne i lubiane produkty. Cała rodzina czeka na ten obiadCzytaj też:
Ten ekspresowy, pożywny obiad robię z trzech prostych składników. Podstawą jest makaron