Jajecznica to proste, pożywne danie, które znane jest w wielu kuchniach świata. U nas zwykle przygotowuje się ją z dodatkiem wędlin, co podnosi smak dania, ale też jego kaloryczność. Jeśli więc chcecie zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze, proponuję przygotować pyszną i pożywną jajecznicę tureckim sposobem. Jej przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a z pewnością nasycicie się tym daniem.
Czym się charakteryzuje jajecznica po turecku?
Jajecznica po turecku, czyli menemen to klasyczne, tureckie śniadanie. Do jego przygotowania używa się jajek, pomidorów, papryki i przypraw. Warzywa trzeba rozdrobnić i podsmażyć z przyprawami, a potem dodać jajka i usmażyć je do ulubionej konsystencji. Jajka można wymieszać z warzywami lub usmażyć je w całości, niczym jajka sadzone. Z racji na pożywność, potrawę tę można zjeść o każdej porze dnia.
Jak zrobić jajecznicę z pomidorem i papryką?
Przygotowanie jajecznicy po turecku zaczyna się od rozdrobnienia i podsmażenia warzyw. Pomidory można zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w niedużą kostkę. Oczyszczoną paprykę również kroi się w kostkę. Po dodaniu jajek całość smaży się 3-6 minut, w zależności od preferowanej konsystencji jajecznicy.
Przepis: Jajecznica po turecku
Pożywna jajecznica z papryką i pomidorem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- turecka
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 2 duże pomidory
- 1 papryka słodka zielona lub czerwona
- 1 łyżka masła lub oliwy
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywPomidory umyj, paprykę oczyść. Warzywa pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodaj pomidory, dopraw papryką, solą i pieprzem, smaż ok. 5 minut, aż zgęstnieją.
- Smażenie jajecznicyW podsmażonych warzywach zrób wgłębienia i wbij w nie jajka. Możesz je delikatnie przemieszać lub pozostawić w całości. Podgrzewaj całość 3-5 minut, aż jajka odpowiednio się zetną.
Jak podać jajecznicę z pomidorem i papryką?
Jajecznicę po turecku przed podaniem można posypać pokruszonym serem, np. feta, a także posiekaną natką pietruszki. Można też do niej dodać oliwki. Najlepiej smakuje podana z chlebem pita, ze świeżym, chrupiącym chlebem czy z bagietką. Zwykle serwuje się do niej czarną herbatę.
Czytaj też:
Wrzucam na patelnię dwa zdrowe warzywa i jajka. Ostatnio jem jajecznicę tylko w takiej wersjiCzytaj też:
To moja ukochana jajecznica na weekend. Poznaj tani składnik, który podbija jej smak