Do sobotniej lub niedzielnej jajecznicy lubię dodać coś więcej niż tylko klarowane masło. Jednym ze sposobów na podkręcenie smaku jest warzywo, które kosztuje grosze i zawsze mam je w kuchni. Cebula, bo o nią chodzi, gwarantuje mojej jajecznicy wyrazisty smak. To pożywne śniadanie to prawdziwe niebo w gębie.
Dlaczego warto jeść jajka?
Jajka zawierają aż 13 witamin i masę mikroelementów. Dostarczą nam m.in. witamin: A, E, D i K oraz witamin z grupy B. Do tego są znakomitym źródłem białka oraz fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Jedzenie jajek wpływa na pracę mózgu, serca i regenerację organizmu. Spożywanie tego zdrowego produktu zapobiega anemii, miażdżycy, chorobie wieńcowej i schorzeniom oczu. Jajka są niskokaloryczne i polecane osobom w każdym wieku. Z tych powodów warto włączyć jajka do diety i przyrządzić je nie tylko na śniadanie.
Jak zrobić jajecznicę z cebulą?
Jajecznicę z cebulą przyrządzam najczęściej na śniadanie w dni weekendowe lub świąteczne. Tanie warzywo znakomicie podkręca smak kremowego dania z jajek i nadaje mu wyrazistości. Najpierw kroję cebulkę, potem wbijam jajka do miski i roztrzepuję. Cebulkę podsmażam na patelni na niewielkiej ilości masła. Gdy ta zrobi się miękka, wlewam jajka, doprawiam solą i pieprzem. Następnie jajka na patelni delikatnie mieszam do momentu, aż się lekko zetną. Jajecznicę z cebulą posypuję szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smaczne i wartościowe śniadanie jest gotowe w kilka minut.
Przepis: Jajecznicą z cebulą
Wyrazista w smaku jajecznica idealna na pożywne śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 256 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCebulę pokrój w cienkie piórka. Jajka wbij do miski i roztrzep widelcem.
- SmażenieNa maśle podsmaż cebulę na delikatnie złoty kolor. Wlej roztrzepane jajka na patelnię. Dopraw solą i pieprze. Delikatnie mieszaj do momentu ścięcia się jajek. Zdejmij patelnię z palnika, by jajecznica nie wyschła.
Co warto dodać do jajecznicy?
Jajecznica będzie smakować przyrządzona na szynce lub boczku. Tu cebula, aż prosi się o dodanie. Podobnie jak pieczarki, które znakomicie pasuje do tego dania. Sprawdzi się też kiełbasa i pomidory, które doskonale podkreślą smak jajecznicy. Kulinarnych możliwości jest wiele, a wszystko zależy od indywidualnych upodobań.
Czytaj też:
Z wędzonego łososia i taniego dodatku robię pyszną pastę. Podaję ją na kanapkach i kanapeczkachCzytaj też:
Ta pasta jajeczna jest nadzwyczaj smaczna i pożywna. To dzięki aromatycznemu dodatkowi