Zapiekanka serowa z jabłkami to bardzo proste i tanie danie, które zaskakuje nietypowym połączeniem smaku słodkiego sera oraz karmelizowanych owoców. Jabłka nie są jedynym owocem, który możesz wykorzystać. Genialnym dodatkiem są również karmelizowane gruszki i banany. A w sezonie na rodzime owoce i warzywa warto poeksperymentować z truskawkami, śliwkami czy rabarbarem.
Z jakiego sera przygotować słodką zapiekankę?
Zapiekankę z owocami można zrobić z twarogu sernikowego w wiaderku – i po ten właśnie sięgam najczęściej, ponieważ nie wymaga mielenia. Świetnie sprawdzi się również dwukrotnie zmielony twaróg w kostce lub twaróg w kostce o kremowej konsystencji, a także odsączony i rozdrobniony widelcem lub zmiksowany serek typu cottage cheese. Idealnie do zapiekanki serowej oraz tradycyjnego sernika sprawdzi się ser tłusty lub półtłusty, który sprawia, że masa serowa jest kremowa i nie kruszy się po upieczeniu.
Ważne, żeby ser nie miał bardzo kwaśnego smaku i nie był wodnisty. Jeżeli na wierzchu twarogu sernikowego zebrała się serwatka, to odlej ją, zanim przystąpisz do przygotowania masy serowej.
Jak zrobić zapiekankę serową z jabłkami?
Przepis na zapiekankę serową z jabłkami jest bardzo prosty. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to żeby ogrzać składniki masy serowej do temperatury pokojowej, dzięki czemu warstwa sera ładnie wyrośnie i będzie lekka oraz puszysta.
Na owocową warstwę najlepiej nadają się twarde jabłka, które nie puszczają dużo soku np. Red Delicious, Szara Reneta, Złota Reneta. Możesz użyć świeżych jabłek i przygotować je zgodnie z poniższym przepisem lub użyć gotowych jabłek ze słoika. Ja jednak preferuję jabłka skarmelizowane jak w przepisie, bo smakują obłędnie.
Piekę zapiekankę serową w formie keksówce, którą możesz zastąpić formą do tarty. Jeżeli chcesz przygotować większą porcję pysznego deseru, to użyj podwójnej ilości składników oraz formy o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. Skarmelizowane jabłka dodaję na ser, gdy jest upieczony, dzięki czemu nie powstaje zakalec.
Przepis: Zapiekanka serowa z jabłkami
Tę pyszną zapiekankę podasz nie tylko jako deser. To również świetny pomysł na ciepłą kolację.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
Na warstwę serową:
- 1/2 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 3 średnie jajka
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki proszku budyniowego bez cukru o smaku waniliowym
Na warstwę owocową:
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- 1 i 1/2 łyżki masła do wysmarowania formy
Do dekoracji:
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masy serowejMasło roztop i pozostaw do ostygnięcia. Jajka wbij do dużej miski i utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Twaróg sernikowy przełóż do dużej miski. Dodaj ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, proszek budyniowy, masło i ubite z cukrem jajka. Mieszaj składniki mikserem na niskich obrotach lub rózgą kuchenną jedynie do momentu, aż się połączą.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Formę keksówkę wysmaruj masłem (opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia) i wypełnij masą serową. Piecz około 40 minut – ser powinien ładnie się przyrumienić i wyrosnąć przy brzegach formy, tworząc wgłębienie na jabłkowy farsz.
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, osusz, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzej masło i dodaj owoce. Smaż, aż owoce pokryją się masłem i puszczą sok. Dodaj cukier i smaż, aż cukier zacznie się karmelizować. Pozostaw jabłka do ostygnięcia.
- Dodanie jabłekWyłóż jabłka do formy z upieczonym serem i wstaw zapiekankę jeszcze na 10 minut do piekarnika. Gotowy deser pozostaw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 15 minut. Zapiekankę serową z jabłkami serwuję na ciepło i na zimno. Przed podaniem posypuję jabłka odrobiną cukru pudru.
Czytaj też:
Pyszne bułeczki z twarogiem na krucho-drożdżowym cieście. Ten prosty przepis zaskoczy każdegoCzytaj też:
Delikatne naleśniki z lekkim serkiem. Ta słodka przekąska lub lekki obiad zachwyci każdego