Naleśniki lubią u mnie wszyscy, dlatego często przygotowuję je na wiele sposobów i podaję zarówno jako sycącą przekąskę, jak i danie na śniadanie, obiad oraz kolację. Naleśniki nadziewane ricottą to jedna z kilku wersji placków z serowym nadzieniem, która zaskakuje lekkością i bardzo delikatnym smakiem.
Dlaczego warto jeść ser ricotta?
Ser ricotta to włoski ser z mleka krowiego, który zachwyca bardzo delikatnym, słodkawym smakiem oraz ma wysokie wartości odżywcze. Ricotta powstaje z serwatki i jest serem niedojrzewającym o lekkiej, kremowej konsystencji. Smak sera ricotta świetnie komponuje się ze słodkimi i słonymi dodatkami, więc jest to ser bardzo uniwersalny. Co więcej, w przeciwieństwie do tradycyjnego twarogu, nie ma kwaśnego posmaku, który sprawia, że słodkie farsze wymagają dodawania dużej ilości cukru/miodu lub innych substancji słodzących.
Ser ricotta warto włączyć do swojej diety ze względu na wartości odżywcze. Ricotta zawiera dużo wapnia, witamin z grupy B, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witamina A, D, E i K), a także stanowi cenne źródło potasu oraz magnezu. 100 g sera ricotta dostarcza do naszego organizmu około 11 g pełnowartościowego białka, które zapewnia długie uczucie sytości.
Jak zrobić naleśniki nadziewane ricottą?
Farsz do naleśników robię z sera ricotta z dodatkiem rodzynek, niewielkiej ilości miodu oraz ekstraktu waniliowego. Konsystencja sera sprawia, że nie trzeba go blendować i długo rozdrabniać widelcem oraz dodawać śmietany. Jeżeli chcesz, żeby farsz wyszedł bardziej kremowy, to możesz wymieszać ricottę z 1-2 łyżkami śmietanki kremówki 30%.
Ciasto naleśnikowe przygotowuję zgodnie z recepturą mojej babci, łącząc mleko, wodę i mąkę pszenną z jajkami. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Placki smażę na suchej patelni. Jeżeli chcesz usmażyć naleśniki na tłuszczu, to zrezygnuj z dodawania oleju do ciasta.
Przepis: Naleśniki nadziewane ricottą
Delikatne placki z pysznym i zdrowym farszem to danie na różne pory dnia.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 199 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól
Na farsz:
- 400 g sera ricotta
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki rodzynek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta naleśnikowegoDo wysokiego naczynia wlej mleko i wbij jajka. Mieszaj rózgą kuchenną lub mikserem, aż powstanie jednolita, lekko spieniona masa. Dodaj szczyptę soli, olej (możesz zastąpić olej roztopionym masłem klarowanym, które nada naleśnikom wyjątkowy aromat) oraz mąkę pszenną. Mieszaj/miksuj ciasto naleśnikowe, aż zyska jednolitą konsystencję. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby ciasto odpoczęło.
- Przygotowanie farszuZalej rodzynki letnią wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia, a następnie odsącz z płynu i osusz papierowym ręcznikiem. Jeżeli rodzynki są duże, to możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Ser ricotta wymieszaj z miodem, ekstraktem waniliowym i rodzynkami.
- Smażenie naleśnikówNa mocno rozgrzaną patelnię nalewaj porcje ciasta naleśnikowego i rozprowadź je na całej powierzchni, wykonując okrężne ruchy. Smaż placki na średnim ogniu do momentu, aż spód się przyrumieni, a następnie przewróć na drugą stronę. Gotowe naleśniki odkładaj na odwrócony do góry dnem talerz lub deskę do krojenia.
- WykonaniePosmaruj naleśniki cienką warstwą farszu i zwiń w rulon.
Naleśniki nadziewane ricottą podaję na zimno oraz na ciepło, obsmażone na klarowanym maśle. Przed zaserwowaniem możesz oprószyć naleśniki cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub musem owocowym.
Czytaj też:
Naleśniki jajeczne to hit w moim domu. Te z sycącym farszem można podać na obiad lub kolacjęCzytaj też:
Te naleśniki to patent na szybki obiad i pożywną kolację. Farsz z trzech składników zasługuje na medal