Ugotowane ziemniaki i tylko 4 dodatki. Ta szybka sałatka smakuje obłędnie i syci na długi czas

Ugotowane ziemniaki i tylko 4 dodatki. Ta szybka sałatka smakuje obłędnie i syci na długi czas

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana w śródziemnomorskim stylu
Sałatka ziemniaczana w śródziemnomorskim stylu Źródło: Shutterstock / Happy_food_photo
Sałatka ziemniaczana w śródziemnomorskim stylu na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto ceni sobie łatwość przygotowywania zdrowych posiłków.

Zawierająca jedynie 5 składników sałatka ziemniaczana może z powodzeniem zastąpić jednodaniowy obiad lub kolację. Danie jest bardzo sycące oraz stanowi pełnowartościową propozycję pod względem zawartości składników odżywczych, bo znajdują się w nim m.in. białko, witaminy, minerały oraz zdrowe tłuszcze.

Jak ugotować ziemniaki do sałatki?

Gotowanie ziemniaków do sałatki wymaga przestrzegania 2 zasad, dzięki którym zachowają odpowiednią konsystencję. Po pierwsze i najważniejsze – do sałatki nadają się ziemniaki typu kulinarnego A (tzw. ziemniaki sałatkowe), a także ziemniaki typu kulinarnego B, czyli ziemniaki ogólnoużytkowe o niezbyt wysokiej zawartości skrobi. Niewielka ilość skrobi powoduje, że ziemniaki nie rozpadają się w czasie gotowania, krojenia i mieszania.

Drugą i równie ważną kwestią jest sposób gotowania warzyw. Polecam ugotować ziemniaki w mundurkach (bez wcześniejszego obierania), dzięki czemu będą zawierały więcej składników odżywczych. Ugotowane ziemniaki trzeba przelać zimną wodą, pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać i pokroić.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną w śródziemnomorskim stylu?

Sałatka ziemniaczana z poniższego przepisu jest gotowa ekspresowo. Śródziemnomorski smak nadają potrawie pyszne dodatki, czyli tuńczyk z puszki, oliwa z oliwek oraz aromatyczne oliwki. Dodaję do sałatki również ugotowane na twardo jajka, które doskonale komponuje się ze smakiem pozostałych składników.

Wskazówka: w zależności od preferencji oraz stosowanej diety możesz dodać do sałatki tuńczyka w oliwie, wodzie lub sosie własnym, a także zastąpić rybę z puszki wędzonym łososiem lub pstrągiem.

Przepis: Sałatka ziemniaczana w śródziemnomorskim stylu

Pyszna sałatka z tuńczykiem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
455 w każdej porcji

Składniki

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • kilka gałązek koperku do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonym wrzątku, a następnie odcedź, wystudź i pokrój w dużą kostkę.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówTuńczyka i oliwki odsącz z zalewy. Podziel rybę na mniejsze kawałki. Jajka pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem.
  3. WykonanieUmieść składniki sałatki w misce, oprósz solą i pieprzem oraz skrop oliwą i delikatnie wymieszaj.

Sałatkę podaję od razu po przygotowaniu. Porcje potrawy dekoruję koperkiem.

Co jeszcze dodać do sałatki ziemniaczanej z tuńczykiem?

Przepis podstawowy na sałatkę możesz wzbogacić, dodając np. czerwoną lub białą cebulę, cebulkę dymkę, fasolę białą lub czerwoną, świeże warzywa (np. seler naciowy, liście szpinaku, kolorowe papryki) oraz zblanszowane różyczki kalafiora bądź brokułu, ewentualnie ugotowaną fasolkę szparagową.

Czytaj też:
Lekka sałatka brokułowa to przekąska idealna. Jest zdrowa i szybko redukuje ochotę na przegryzki
Czytaj też:
Do tej sałatki potrzebujesz ziemniaków i kilku dodatków. 20 minut i tania przekąska gotowa