Moje placki ziemniaczane mają mniej kalorii od tradycyjnych. Patent mam od znajomej kucharki

Moje placki ziemniaczane mają mniej kalorii od tradycyjnych. Patent mam od znajomej kucharki

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Phant
Tradycyjne placki ziemniaczane mają sporo kalorii, bo są smażone na oleju. Znajoma kucharka zdradziła mi swój patent na to danie, dzięki któremu zawiera o wiele mniej kalorii i jest mniej obciążające dla układu pokarmowego.

Dzięki niewielkiej zmianie w sposobie przygotowania placków ziemniaczanych można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem bez wyrzutów sumienia i obaw o niekontrolowane przybieranie na wadze, a także uniknąć dolegliwości, które wywołują ciężkostrawne potrawy smażone.

Jakie ziemniaki wybrać na placki ziemniaczane?

Najlepsze placki ziemniaczane wychodzą z ziemniaków ogólnoużytkowych typu B np. odmiany Irga lub Sante oraz ziemniaków typu C np. odmiany Bryza bądź Gracja. Czasami robię placki ziemniaczane z kilku rodzajów ziemniaków np. nisko skrobiowych ziemniaków sałatkowych (typ A) i ziemniaków ogólnoużytkowych. Wówczas mocniej odciskam starte ziemniaki oraz dodaję do masy 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Takie placki również mają odpowiednią konsystencję i są bardzo smaczne.

Dlaczego warto zrobić dietetyczne placki ziemniaczane?

Niskokaloryczne placki ziemniaczane smakują podobnie jak tradycyjne, smażone na oleju, a jednocześnie są lekkostrawne i nie idą w boczki. Dzięki smażeniu na suchej patelni (opcjonalnie pieczeniu w piekarniku) pyszne placki ziemniaczane niemal nie zawierają tłuszczu.

Jak przygotować lekkie i chrupiące placki ziemniaczane?

Masę ziemniaczaną na niskokaloryczne placki ziemniaczane robię bez mąki pszennej, co dodatkowo obniża kaloryczność dania. Część ziemniaków ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki czemu placki ziemniaczane wychodzą wyjątkowo chrupiące. Do startych ziemniaków, które odciskam z nadmiaru soku, dodaję jajka oraz przyprawy. Zgodnie z radą znajomej kucharki, nie smażę placków ziemniaczanych na tłuszczu, ale dodaję do masy ziemniaczanej 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i używam do smażenia patelni z nieprzywierającą powłoką. Pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym zrobisz niskokaloryczne placki ziemniaczane w piekarniku.

Przepis: Placki ziemniaczane

Placki z tego przepisu wychodzą przepyszne – chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
189 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i osusz. 2/3 ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a pozostałe zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeżeli lubisz placki ziemniaczane o delikatnej, jednolitej konsystencji, to zetrzyj wszystkie ziemniaki na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij je malakserem. Wyłóż starte ziemniaki na drobne sitko i ustaw je na misce. Odciśnij starte ziemniaki i poczekaj, aż sok spłynie do miski i oddzieli się skrobia. Jajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem. Cebulę i czosnek obierz oraz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Łączenie składnikówDelikatnie zlej sok z ziemniaków, żeby skrobia została w misce. Dodaj starte ziemniaki, jajka, cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw masę ziemniaczaną do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porada: smak masy ziemniaczanej możesz wzbogacić, dodając świeże lub suszone zioła np. tymianek, oregano, majeranek. Dodanie ziół wpłynie nie tylko na smak potrawy, ale także usprawni trawienie.
  3. SmażenieMocno rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładaj masę ziemniaczaną łyżką i formuj małe, okrągłe placki. Smaż placki ziemniaczane partiami, z obu stron, aż staną się rumiane i chrupiące.

Z czym podawać dietetyczne placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane posypuję posiekanym koperkiem (opcjonalnie szczypiorkiem lub cebulką dymką) i podaję z różnymi dodatkami. Doskonale smakują ze śmietaną, jogurtem naturalnym, serkiem typu cottage cheese, domowym twarożkiem, wędzoną rybą (np. łosoś, pstrąg), a także gulaszem i aromatycznym sosem grzybowym.

Jak zrobić placki ziemniaczane w piekarniku?

Przygotowanie placków ziemniaczanych w piekarniku pozwala zyskać trochę wolnego czasu i uniknąć stania przy kuchni. Jeżeli chcesz upiec placki ziemniaczane, to uformuj małe, okrągłe placuszki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz do zrumienienia – około 30 minut. Możesz w połowie czasu pieczenia delikatnie przewrócić podpieczone placki na drugą stronę.

Opcjonalne dodatki do placków ziemniaczanych

Niskokaloryczne placki z ziemniaków zyskają na wartościach odżywczych, jeżeli dodasz do nich startą na tarce marchewkę, cukinię, paprykę lub bataty.

Czytaj też:
Gdy rodzina ma ochotę na sycącą przekąskę, robię te ziemniaki. Smakują, że palce lizać
Czytaj też:
Ta zapiekanka to w zasadzie same ziemniaki, a jak smakuje. Wystarcza za cały obiad