Jesień i zimna to czas, gdy często sięgamy po ziemniaki. Zwykle gotujemy je, jako dodatek do dania obiadowego, jednak da się z nich przygotować znacznie więcej. Ja uwielbiam na przykład placki ziemniaczane i kluski śląskie. Do tych ziemniaczanych przysmaków ostatnio dołączyła prosta zapiekanka, popularna w kuchni francuskiej. Robi się ją z ziemniaków i pysznego sosu.
Jak przygotować ziemniaki do szybkiej zapiekanki?
Ziemniaków do szybkiej zapiekanki nie trzeba gotować. Wystarczy je tylko obrać i pokroić w plasterki. I co ważne, plasterki te powinny być jak najcieńsze. Dzięki temu zapiekanka szybko się upiecze. Ziemniaki można pokroić w cienkie plasterki nożem lub przy pomocy mandoliny. Ten drugi sposób powinien zająć mniej czasu.
Jak zrobić prostą zapiekankę ziemniaczaną?
Przygotowanie prostej zapiekanki ziemniaczanej sprowadza się zasadniczo do trzech czynności. A mianowicie do: pokrojenia ziemniaków, przygotowania sosu i pieczenia potrawy. W sumie najwięcej czasu zabiera tu pieczenie, które na szczęście nie wymaga naszej uwagi.
Przepis: Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka z ziemniaków, aromatycznego sosu i sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka startego sera
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Krojenie ziemniakówObierz ziemniaki, opłucz, pokrój je w cienkie plasterki o grubości około 2-3 mm. Żaroodporną formę natłuść masłem.
- Przygotowanie sosuW garnku podgrzej śmietankę z mlekiem. Dodaj czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dobrze podgrzej, zdejmij z ognia.
- Pieczenie zapiekankiW formie ułóż ziemniaki, tak by lekko na siebie nachodziły. Po każdej warstwie wlej trochę mieszanki śmietankowej. Całość posyp startym serem. Zapiekankę piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać zapiekankę ziemniaczaną?
Po upieczeniu zapiekankę ziemniaczaną warto odstawić na 10 minut, aby lekko ostygła. Dzięki temu łatwiej będzie się kroić.
- Przed podaniem zapiekankę ziemniaczaną warto posypać posiekaną natką pietruszki.
- Do zapiekanki ziemniaczanej można dodać krążki cebuli lub plasterki szynki. Dzięki temu smak potrawy będzie bogatszy
- Zapiekankę ziemniaczaną można podać jako dodatek do mięs lub ryb albo jako samodzielne danie, np. z surówką.
Czytaj też:
Łączę brokuł z 2 pożywnymi dodatkami i robię pyszną zapiekankę. Jest dobra na obiad i kolacjęCzytaj też:
Ziemniaki, groszek i pyszny sos. Z tego zestawu robię pyszną, tanią zapiekankę