Ta zapiekanka to w zasadzie same ziemniaki, a jak smakuje. Wystarcza za cały obiad

Ta zapiekanka to w zasadzie same ziemniaki, a jak smakuje. Wystarcza za cały obiad

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / freeskyline
Zapiekanki robi się zwykle szybko i łatwo. Ta jednak bije na głowę wszystkie inne, bo robi się ją w zasadzie z samych ziemniaków. No prawie, bo przed pieczeniem zalewa się je aromatycznym sosem. Można ją podać do obiadu lub zjeść jako danie główne.

Jesień i zimna to czas, gdy często sięgamy po ziemniaki. Zwykle gotujemy je, jako dodatek do dania obiadowego, jednak da się z nich przygotować znacznie więcej. Ja uwielbiam na przykład placki ziemniaczane i kluski śląskie. Do tych ziemniaczanych przysmaków ostatnio dołączyła prosta zapiekanka, popularna w kuchni francuskiej. Robi się ją z ziemniaków i pysznego sosu.

Jak przygotować ziemniaki do szybkiej zapiekanki?

Ziemniaków do szybkiej zapiekanki nie trzeba gotować. Wystarczy je tylko obrać i pokroić w plasterki. I co ważne, plasterki te powinny być jak najcieńsze. Dzięki temu zapiekanka szybko się upiecze. Ziemniaki można pokroić w cienkie plasterki nożem lub przy pomocy mandoliny. Ten drugi sposób powinien zająć mniej czasu.

Jak zrobić prostą zapiekankę ziemniaczaną?

Przygotowanie prostej zapiekanki ziemniaczanej sprowadza się zasadniczo do trzech czynności. A mianowicie do: pokrojenia ziemniaków, przygotowania sosu i pieczenia potrawy. W sumie najwięcej czasu zabiera tu pieczenie, które na szczęście nie wymaga naszej uwagi.

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka z ziemniaków, aromatycznego sosu i sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka startego sera
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Krojenie ziemniakówObierz ziemniaki, opłucz, pokrój je w cienkie plasterki o grubości około 2-3 mm. Żaroodporną formę natłuść masłem.
  2. Przygotowanie sosuW garnku podgrzej śmietankę z mlekiem. Dodaj czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dobrze podgrzej, zdejmij z ognia.
  3. Pieczenie zapiekankiW formie ułóż ziemniaki, tak by lekko na siebie nachodziły. Po każdej warstwie wlej trochę mieszanki śmietankowej. Całość posyp startym serem. Zapiekankę piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać zapiekankę ziemniaczaną?

Po upieczeniu zapiekankę ziemniaczaną warto odstawić na 10 minut, aby lekko ostygła. Dzięki temu łatwiej będzie się kroić.

  • Przed podaniem zapiekankę ziemniaczaną warto posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Do zapiekanki ziemniaczanej można dodać krążki cebuli lub plasterki szynki. Dzięki temu smak potrawy będzie bogatszy
  • Zapiekankę ziemniaczaną można podać jako dodatek do mięs lub ryb albo jako samodzielne danie, np. z surówką.

Czytaj też:
Łączę brokuł z 2 pożywnymi dodatkami i robię pyszną zapiekankę. Jest dobra na obiad i kolację
Czytaj też:
Ziemniaki, groszek i pyszny sos. Z tego zestawu robię pyszną, tanią zapiekankę