Zapiekanki są prostym pomysłem na dania obiadowe czy kolacyjne. Można je przygotować z różnych składników i na wiele sposobów. Ja dziś z myślą o daniu obiadowym, polecam wam zapiekankę z mięsa mielonego. To właśnie ono będzie podstawowym składnikiem tej potrawy. Jednak wzbogacę ją także tanim i smacznym warzywem, które doda zapiekance lekkości, smaku i soczystości.
Z jakimi składnikami warto zapiec mielone mięso?
Na bazie mięsa mielonego można przygotować przeróżne zapiekanki. Można je bowiem zestawić z ziemniakami czy makaronem, przekładając warstwami oba składniki. Oczywiście można tu też dołożyć warzywa typu cukinia, cebula czy marchewka. Dobrym pomysłem jest też zapiekanie mięsa mielonego z dodatkami pod warstwą sosu beszamelowego. Zapobiegnie on wysychaniu potrawy i doda całości smaku. Ja jednak mam o wiele zdrowszy dodatek, który dodaje zapiekance z mięsa mielonego smaku, lekkości i soczystości. To kiszona kapusta.
Jak zrobić mielone mięso zapiekane z kiszoną kapustą?
Przygotowanie zapiekanki z mielonego mięsa i kiszonej kapusty jest proste, a efekt bardzo smaczny. Kiszona kapusta jest bowiem pełna smaku, dzięki czemu zaostrza smak całego dania. Dodatkowo dodaje mu pulchności, soczystości i lekkości. Tak naprawdę oba składniki należy wymieszać z podsmażoną cebulką i przyprawić. Proporcje kapusty do mięsa tak naprawdę zależą od waszych upodobań. Może to być jedna część kiszonej kapusty na jedną część mielonego mięsa.
Przepis: Zapiekanka z mięsa i kapusty
Zapiekanka z mięsa mielonego i kiszonej kapusty
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 750 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- kminek
- pieprz ziołowy
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywCebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij ją na patelni z olejem, odstaw do przestygnięcia. Kapustę kiszoną przepłucz, jeśli jest bardzo kwaśna. Odciśnij ją, posiekaj.
- Łączenie składników zapiekankiDo mielonego mięsa dodaj podsmażoną cebulę oraz 3/4 posiekanej kapusty. Całość dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, kminkiem, solą i pieprzem.
- Zapiekanie potrawyNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Przełóż do niego masę z mięsa i kapusty, lekko ubij. Wierzch potrawy posyp odłożoną kapustą, skrop lekko olejem. Potrawę piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Z czym podać zapiekankę z mięsa mielonego i kiszonej kapusty?
Zapiekanka z mięsa mielonego i kiszonej kapusty doskonale będzie komponować się z ziemniakami. Można je podać z wody lub pieczone. Do tej potrawy dobrze też będzie pasować kasza jęczmienna. Danie warto uzupełnić gotowanymi warzywami lub surówką, np. surówką z marchewki czy surówką z pora.
Czytaj też:
Ta szybka zapiekanka to danie idealne na leniwą niedzielę. Składniki na pewno masz w lodówceCzytaj też:
Ta zapiekanka to w zasadzie same ziemniaki, a jak smakuje. Wystarcza za cały obiad