Leniwa drożdżówka wychodzi miękka i puszysta. Bez wyrabiania i nagrzewania piekarnika

Leniwa drożdżówka wychodzi miękka i puszysta. Bez wyrabiania i nagrzewania piekarnika

Dodano: 
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Jeśli unikasz robienia ciasta drożdżowego, bo jest to zbyt pracochłonne, skorzystaj z receptury Tomasza Strzelczyka. Nic tu nie trzeba wyrabiać, a drożdżówka wychodzi miękka i puszysta. Z tym przepisem poradzi sobie nawet młodzież.

Ciasto drożdżowe jest bardzo smaczne, ale nie robimy go zbyt często. To dlatego, że sporo przy nim pracy. By ciasto wyszło puszyste, zwykle trzeba je dość długo wyrabiać. Jak się jednak okazuje, można pominąć ten żmudny etap, a ciasto i tak będzie pulchne. Trzeba tylko skorzystać z receptury kucharza, Tomasza Strzelczyka.

Klasyczny sposób przygotowania ciasta drożdżowego

Klasyczny sposób przygotowania ciasta drożdżowego polega na przygotowaniu rozczynu z mąki, drożdży i mleka i odstawieniu go do wyrośnięcia. Potem łączy się go z pozostałymi składnikami ciasta, a na koniec dodaje rozpuszczone masło i całość wyrabia. Wyrabianie powinno trwać na tyle długo, by ciasto samo zaczęło odchodzić od dłoni i zrobiło się pulchne i elastyczne. Teraz należy je zostawić do wyrośnięcia, a następnie uformować, znów odstawić do wyrośnięcia i upiec. Niestety sporo przy nim pracy i sporo czekania.

Przy przyrządzeniu ciasta drożdżowego warto przestrzegać ścisłych zasad? Jakich? Dowiecie się o nich z naszego materiału na temat babcinych porad dotyczących ciasta drożdżowego.

Jak leniwą drożdżówkę robi Tomasz Strzelczyk?

Tomasz Strzelczyk to kucharz, który prezentuje ciekawe przepisy np. na kanale YouTube. To właśnie z niego pochodzi przepis na leniwą drożdżówkę. Przygotowanie tego ciasta jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim nawet młodzież czy początkujący cukiernik. Receptura ta pomija mozolne wyrabianie ciasta, a także wstawianie go do nagrzanego piekarnika. Mimo to placek drożdżowy z kruszonką wychodzi okazały.

Przepis: Leniwa drożdżówka Tomasza Strzelczyka

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką bez wyrabiania

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 100 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 3 duże lub 4 mniejsze jaja
  • 230 ml oleju
  • szczypta soli
  • 300 g borówek lub innych owoców

Na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 100 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo dużej miski wsyp pokruszone drożdże. Posyp je warstwą cukru i cukru wanilinowego. Dodaj roztrzepane jajka, olej, mleko w temperaturze pokojowej. Całość zasyp mąką, posyp szczyptą soli. Miskę ze składnikami przykryj ściereczką, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie kruszonkiDo drugiej miski wsyp cukier i mąkę. Dodaj schłodzone masło i przygotuj z niego kruszonkę. Wstaw ją do lodówki, by się dobrze schłodziła.
  3. Pieczenie ciastaProstokątną formę wysmaruj masłem. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Ciasto posyp owocami, a potem kruszonką. Wstaw do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza. Piecz 40-45 minut, aż się ładnie zrumieni.

Jakie owoce można dodać do drożdżówki?

Tomasz Strzelczyk do swojej leniwej drożdżówki z kruszonką dodał borówkę amerykańską. Jednak poza sezonem można ją zastąpić innymi owocami. O tej porze roku doskonale sprawdzą się np. pokrojone w kostkę jabłka czy mrożone śliwki albo truskawki.

Czytaj też:
Puszyste ciasto drożdżowe zrobisz bez zagniatania. To najszybsza drożdżówka, jaką znam
Czytaj też:
Z ciasta drożdżowego piekę pyszne bułeczki z czekoladą. Prosty przepis, który nigdy mnie nie zawiódł

Opracowała:
Źródło: smaki.pl, YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA