Puszyste ciasto drożdżowe zrobisz bez zagniatania. To najszybsza drożdżówka, jaką znam

Puszyste ciasto drożdżowe zrobisz bez zagniatania. To najszybsza drożdżówka, jaką znam

Dodano: 
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe Źródło: Shutterstock / Justyna Troc
Ciasto drożdżowe bez brudzenia rąk i bez zagniatania? To możliwe, a przepis na tę puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty.

Wiele osób nie lubi piec ciasta drożdżowego ze względu na czas i pracę, jaką trzeba włożyć w tradycyjny wypiek. Mówi się, że ciasto drożdżowe należy wyrabiać nawet 15-20 minut, aby było idealnie puszyste i sprężyste. Ten przepis łamie wszystkie schematy. Nie trzeba tu ani żadnego wyrabiania, ani czasu na wyrastanie ciasta.

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez zagniatania?

Wystarczy duża miska i szpatułka lub solidna trzepaczka do mieszania. Najpierw do ciasta daje się połowę mąki i trzeba je odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Potem wystarczy dodać resztę mąki, wymieszać i gotowe! Można ciasto wkładać do piekarnika. My oczywiście dodajemy do niego obowiązkową kruszonkę.

Ważne: wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Kolejny etap również może być zaskoczeniem, ponieważ to ciasto wkłada się do... zimnego piekarnika. Kiedy ciasto jest w środku, należy ustawić piekarnik na odpowiednią temperaturę i piec ok. 45 minut. Ciasto idealnie wyrośnie.

Przepis: Ciasto drożdżowe bez zagniatania

Szybka i smaczna drożdżówka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g drożdży
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaWymieszaj w misce jajka, mleko, cukier, cukier wanilinowy, drożdże i połowę mąki. Odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie uszykuj kruszonkę: zagnieć składniki na kruszonkę i wstaw do lodówki. Do ciasta dodaj resztę mąki i wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaPrzełóż ciasto do keksówki. Posyp kruszonką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 170 stopni i piecz ok. 45 minut.

Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem cytrynowym (zrobionym z cukru pudru oraz soku z cytryny).

Inne pomysły na drożdżówkę bez zagniatania

Ciasto z tego przepisu można aromatyzować na różne sposoby, można też dodać do niego ulubione składniki. Oprócz cukru waniliowego można dorzucić np. skórkę otartą z cytryny, skórkę otartą z pomarańczy albo ekstrakt migdałowy. Jeśli lubisz ciasto drożdżowe z rodzynkami, dorzuć rodzynki.

Można również eksperymentować ze smakiem kruszonki. Mąkę pszenną lub jej część można zastąpić mąką migdałową. Do kruszonki także można dodać cukier waniliowy albo skórkę otartą z cytrusów.

Czytaj też:
Te drożdżówki z jabłkami zawsze wychodzą. Przepis jest prosty, a efekt jak z najlepszej cukierni
Czytaj też:
Ten czekoladowy zawijas drożdżowy smakuje i wygląda obłędnie. Znika z talerzyków, nim się obejrzę

Źródło: smaki.pl