Czasem wystarczy rozejrzeć się po kuchennych półkach, by wymyślić przepyszną potrawę. Tak też powstały ciasteczka kokosowo-bananowe, które nie dość, że są bardzo smaczne, to też pełne wartościowych składników. A robi się je prosto i szybko i równie szybko znikają z talerza.
Wartość odżywcza wiórków kokosowych
Wiórki kokosowe to rozdrobniony, suszony miąższ kokosa. Są produktem całkowicie naturalnym, bogatym w średniołańcuchowe tłuszcze, które dostarczają nam energii. Zawierają też węglowodany, które nie powodują gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi. Wiórki kokosowe są natomiast bogate w błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy, bo przyspiesza metabolizm. Poza tym wiórki kokosowe dostarczają cennych składników mineralnych, m.in.: magnezu, fosforu i cynku. Ze względu na powyższy skład, wiórki kokosowe są idealnym dodatkiem do żywności dla osób aktywnych i sportowców.
Jak przygotować ciasteczka z wiórków kokosowych i bananów?
Przygotowanie smakowitych ciasteczek z wiórków kokosowych i bananów jest proste i szybkie. Wystarczy rozgnieść dobrze dojrzałe banany i wymieszać je z wiórkami kokosowymi i kilkoma dodatkami. Ja dorzucam do nich często płatki owsiane, bo dzięki temu ciasteczka są pożywniejsze i mają ciekawszą strukturę. Warto też do nich dodać trochę mąki, np. kokosowej, która dobrze zwiąże wszystkie składniki.
Przepis: Ciasteczka z wiórków kokosowych i bananów
Pożywne ciasteczka z dojrzałych bananów, wiórków kokosowych i płatków owsianych
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 145 w każdej porcji
Składniki
- 2 dobrze dojrzałe banany
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki mąki kokosowej, migdałowej lub pszennej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaBanany obierz, rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj do nich wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę i cukier wanilinowy. Całość wymieszaj.
- Formowanie i pieczenie ciasteczekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką kładź na nią porcje masy, formując ciasteczka. Piecz je ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż się lekko zezłocą.
Wskazówka: Po wystudzeniu ciasteczka można ozdobić polewą czekoladową białą lub deserową.
Jak można wykorzystać wiórki kokosowe w kuchni?
Wiórki kokosowe zazwyczaj są używane jako dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Można nimi wzbogacać batony energetyczne i trufle, a także smoothie, jogurty, musli i owsianki. Doskonale sprawdzają się również w daniach kuchni azjatyckiej i potrawach typu curry. Można je również wykorzystać w charakterze panierki do drobiu, mięs i ryb.
Czytaj też:
Oto mój patent na ekspresowe ciastka z dżemem. Robię je bez wysiłku, a wszyscy się nimi zajadająCzytaj też:
Na trójkąty z ciasta francuskiego kładę po łyżeczce słodkiej masy. Te rogaliki to moje odkrycie