Z paczki wiórków kokosowych i 2 bananów robię szybkie ciasteczka. Są pyszne i zdrowe

Z paczki wiórków kokosowych i 2 bananów robię szybkie ciasteczka. Są pyszne i zdrowe

Dodano: 
Ciasteczka z wiórków kokosowych
Ciasteczka z wiórków kokosowych Źródło: Shutterstock / MarcoPhotoGarcia
Ostatnio w kuchennej szafce znalazłam paczkę wiórków kokosowych. Dorzuciłam do nich dwa przejrzałe banany i kilka prostych składników i po upieczeniu otrzymałam przepyszne ciasteczka. Rodzina nie mogła się ich nachwalić.

Czasem wystarczy rozejrzeć się po kuchennych półkach, by wymyślić przepyszną potrawę. Tak też powstały ciasteczka kokosowo-bananowe, które nie dość, że są bardzo smaczne, to też pełne wartościowych składników. A robi się je prosto i szybko i równie szybko znikają z talerza.

Wartość odżywcza wiórków kokosowych

Wiórki kokosowe to rozdrobniony, suszony miąższ kokosa. Są produktem całkowicie naturalnym, bogatym w średniołańcuchowe tłuszcze, które dostarczają nam energii. Zawierają też węglowodany, które nie powodują gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi. Wiórki kokosowe są natomiast bogate w błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy, bo przyspiesza metabolizm. Poza tym wiórki kokosowe dostarczają cennych składników mineralnych, m.in.: magnezu, fosforu i cynku. Ze względu na powyższy skład, wiórki kokosowe są idealnym dodatkiem do żywności dla osób aktywnych i sportowców.

Jak przygotować ciasteczka z wiórków kokosowych i bananów?

Przygotowanie smakowitych ciasteczek z wiórków kokosowych i bananów jest proste i szybkie. Wystarczy rozgnieść dobrze dojrzałe banany i wymieszać je z wiórkami kokosowymi i kilkoma dodatkami. Ja dorzucam do nich często płatki owsiane, bo dzięki temu ciasteczka są pożywniejsze i mają ciekawszą strukturę. Warto też do nich dodać trochę mąki, np. kokosowej, która dobrze zwiąże wszystkie składniki.

Przepis: Ciasteczka z wiórków kokosowych i bananów

Pożywne ciasteczka z dojrzałych bananów, wiórków kokosowych i płatków owsianych

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dobrze dojrzałe banany
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej, migdałowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaBanany obierz, rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj do nich wiórki kokosowe, płatki owsiane, mąkę i cukier wanilinowy. Całość wymieszaj.
  2. Formowanie i pieczenie ciasteczekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką kładź na nią porcje masy, formując ciasteczka. Piecz je ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż się lekko zezłocą.

Wskazówka: Po wystudzeniu ciasteczka można ozdobić polewą czekoladową białą lub deserową.

Jak można wykorzystać wiórki kokosowe w kuchni?

Wiórki kokosowe zazwyczaj są używane jako dodatek do deserów, ciast i ciasteczek. Można nimi wzbogacać batony energetyczne i trufle, a także smoothie, jogurty, musli i owsianki. Doskonale sprawdzają się również w daniach kuchni azjatyckiej i potrawach typu curry. Można je również wykorzystać w charakterze panierki do drobiu, mięs i ryb.

Czytaj też:
Oto mój patent na ekspresowe ciastka z dżemem. Robię je bez wysiłku, a wszyscy się nimi zajadają
Czytaj też:
Na trójkąty z ciasta francuskiego kładę po łyżeczce słodkiej masy. Te rogaliki to moje odkrycie