Oto mój patent na ekspresowe ciastka z dżemem. Robię je bez wysiłku, a wszyscy się nimi zajadają

Oto mój patent na ekspresowe ciastka z dżemem. Robię je bez wysiłku, a wszyscy się nimi zajadają

Dodano: 
Ciastka z ciasta francuskiego
Ciastka z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / HungryCat
Gotowe ciasto francuskie wiele razy pomogło mi nasycić rodzinę. Czasem robię z niego wytrawne potrawy, czasem słodkości. Tym razem pokażę wam, jak zrobić ekspresowe ciastka z dżemem. Pracy przy nich tyle, co nic, a smakują doskonale.

Choć z ciasta francuskiego można przygotować wytrawne dania i przekąski, to jednak słodkości cieszą się w moim domu większym zainteresowaniem. Wcale się nie dziwię, bo świeżo upieczone ciasto francuskie w połączeniu ze słodkimi dodatkami naprawdę smakuje wspaniale. A większość ciastek robi się z niego raz-dwa. Dziś przepis na ekspresowe ciastka z dżemem.

Słodkie nadzienia do ciasta francuskiego

Jeśli chcecie szybko przygotować słodkości z ciasta francuskiego, możecie sięgnąć po gotowe lub niemal gotowe nadzienia. Warto wykorzystać np.: krem czekoladowo-orzechowy, kawałki czekolady, masę kajmakową, słodki twarożek czy ugotowany budyń. Dobrze też sprawdzą się kawałki owoców, np. cząstki jabłek, kawałki gruszek, połówki śliwek. Możecie też sięgnąć po dżemy, konfitury i powidła.

Jak zrobić ekspresowe ciastka z dżemem?

Przygotowanie tych ciastek z dżemem jest na tyle proste, że w sumie nie trzeba podawać na nie przepisu. Liczy się jednak pomysł, z którego warto skorzystać. Nie trzeba tu bowiem formować pojedynczych ciastek, a zrolować ciasto ze słodką masą, a potem pokroić całość w plastry i upiec je w piekarniku.

Przepis: Ekspresowe ciastka z dżemem

Ciastka z ciasta francuskiego nadziewane dżemem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1/2 słoika ulubionego dżemu
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Formowanie ciastekCiasto francuskie nieco ociepl, rozwiń. Posmaruj je dżemem, zwiń w dość ścisły rulon. Posmaruj go rozkłóconym jajkiem, pokrój w plastry o szerokości 1,5-2 cm.
  2. Pieczenie ciastekPowstałe ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Dekorowanie ciastek z dżemem

Ciastka z dżemem to prosta, słodka przekąska, która w zasadzie nie wymaga dekorowania. Jeśli jednak chcecie uatrakcyjnić wygląd ciastek, rulon ciasta z dżemem możecie posmarować rozkłóconym jajkiem. Potem można go posypać np. grubym cukrem, wiórkami kokosowymi czy posiekanymi orzechami. Po pokrojeniu ciastka można ułożyć na blasze przekrojem do góry. Jednak lepiej jest piec je „na stojąco”, bo wtedy jest mniejsza szansa, że słodkie nadzienie wypłynie w czasie pieczenia.

Czytaj też:
Na trójkąty z ciasta francuskiego kładę po łyżeczce słodkiej masy. Te rogaliki to moje odkrycie
Czytaj też:
Dzieci ciągle proszą mnie o te proste ciastka. Robię je w chwilę z trzech składników