Choć z ciasta francuskiego można przygotować wytrawne dania i przekąski, to jednak słodkości cieszą się w moim domu większym zainteresowaniem. Wcale się nie dziwię, bo świeżo upieczone ciasto francuskie w połączeniu ze słodkimi dodatkami naprawdę smakuje wspaniale. A większość ciastek robi się z niego raz-dwa. Dziś przepis na ekspresowe ciastka z dżemem.
Słodkie nadzienia do ciasta francuskiego
Jeśli chcecie szybko przygotować słodkości z ciasta francuskiego, możecie sięgnąć po gotowe lub niemal gotowe nadzienia. Warto wykorzystać np.: krem czekoladowo-orzechowy, kawałki czekolady, masę kajmakową, słodki twarożek czy ugotowany budyń. Dobrze też sprawdzą się kawałki owoców, np. cząstki jabłek, kawałki gruszek, połówki śliwek. Możecie też sięgnąć po dżemy, konfitury i powidła.
Jak zrobić ekspresowe ciastka z dżemem?
Przygotowanie tych ciastek z dżemem jest na tyle proste, że w sumie nie trzeba podawać na nie przepisu. Liczy się jednak pomysł, z którego warto skorzystać. Nie trzeba tu bowiem formować pojedynczych ciastek, a zrolować ciasto ze słodką masą, a potem pokroić całość w plastry i upiec je w piekarniku.
Przepis: Ekspresowe ciastka z dżemem
Ciastka z ciasta francuskiego nadziewane dżemem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 1/2 słoika ulubionego dżemu
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Formowanie ciastekCiasto francuskie nieco ociepl, rozwiń. Posmaruj je dżemem, zwiń w dość ścisły rulon. Posmaruj go rozkłóconym jajkiem, pokrój w plastry o szerokości 1,5-2 cm.
- Pieczenie ciastekPowstałe ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Dekorowanie ciastek z dżemem
Ciastka z dżemem to prosta, słodka przekąska, która w zasadzie nie wymaga dekorowania. Jeśli jednak chcecie uatrakcyjnić wygląd ciastek, rulon ciasta z dżemem możecie posmarować rozkłóconym jajkiem. Potem można go posypać np. grubym cukrem, wiórkami kokosowymi czy posiekanymi orzechami. Po pokrojeniu ciastka można ułożyć na blasze przekrojem do góry. Jednak lepiej jest piec je „na stojąco”, bo wtedy jest mniejsza szansa, że słodkie nadzienie wypłynie w czasie pieczenia.
Czytaj też:
Na trójkąty z ciasta francuskiego kładę po łyżeczce słodkiej masy. Te rogaliki to moje odkrycieCzytaj też:
Dzieci ciągle proszą mnie o te proste ciastka. Robię je w chwilę z trzech składników