Grochówka to pyszna i sycąca zupa wprost idealna na jesienne i zimowe słoty oraz chłody. Dzięki dodatkowi wędzonej kiełbasy smaku w niej jest co niemiara. Ponadto dosypuję wędzoną paprykę, która znakomicie pasuje do grochu i innych strączków oraz majeranek, który sprawia, że potrawa jest lżej strawna i wyjątkowo aromatyczna.
Jak zrobić pyszną zupę grochową?
Najdłuższym etapem jest moczenie grochu. Powinno trwać minimum 8 godzin i moim zdaniem jest konieczne, jeśli strączek ma potem nie wzdymać i być delikatny dla naszego żołądka. Zwykle zalewam go zimną wodą wieczorem i zostawiam na noc. Tak było również tym razem, a kolejnego dnia gotowałam groch w bulionie, w międzyczasie przygotowując pozostałe warzywa i kiełbasę. Na koniec wszystko połączyłam i doprawiłam. Zupa wyszła bardzo smaczna i syta, a rodzina zajadała się nią z zachwytem.
Przepis: Zupa grochowa z kiełbasą
Sycąca grochówka idealnie rozgrzewająca w chłodne dni.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 348 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka grochu połówek
- 500 g kiełbasy wędzonej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka suszonego majeranku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówGroch zalej zimną wodą i pozostaw na całą noc. Obierz warzywa. Umyj je, jeśli tego wymagają. Cebulę pokrój w piórka, marchew w talarki, a ziemniaki w niedużą kostkę.
- Gotowanie grochuNamoczone połówki grochu odcedź i przepłucz na sicie. Zalej bulionem i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj przez 45 minut.
- Smażenie kiełbasy i cebuliGdy groch się gotuje, rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zrumień na nim kiełbasę. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Wrzuć marchewkę, liść laurowy i majeranek. Duś na wolnym ogniu około 5 minut.
- Wykańczanie grochówkiDo gotującego się grochu wrzuć zawartość patelni oraz ziemniaki. Gotuj przez 15 minut od momentu, gdy całość zawrze. Zupę dopraw solą oraz pieprzem.
Jak podawać grochówkę?
Dobrym dodatkiem do gęstej i sycącej grochówki z kiełbasą jest świeże pieczywo. Polecam przede wszystkim chleb razowy lub bochenki ze zdrowymi dodatkami takimi jak siemię lniane, pestki słonecznika lub mak. Zawarte w nich spore ilości błonnik jeszcze dodatkowo ułatwiają trawienie dania.
Możesz też podać białą bułkę posmarowaną masłem czosnkowym lub wsypać do zupy grochowej solidną porcję posiekanej natki pietruszki. Przysmaki te świetnie podkreślą smak potrawy i sprawią, że wyda się pełniejszy. Masło będzie dobrym wyborem szczególnie wtedy, gdy zdecydujesz się na mało tłustą kiełbasę.
Inne warianty zupy grochowej
Zamiast kiełbasy wędzonej możesz wykorzystać resztki wędlin lub zrumieniony boczek. Też będą pasowały, a nic ci się w kuchni nie zmarnuje. Ciekawym pomysłem będzie też dodanie do grochówki zrumienionego mięsa mielonego. Aby twoja zupa miała jeszcze głębszy smak, możesz również ugotować groch w bulionie mięsnym np. drobiowym lub drobiowo-wołowym. Smaczną opcją będzie też wzbogacenie bulionu o 1-2 łyżki sosu sojowego lub ugotowanie go z dodatkiem suszonych grzybów.
Czytaj też:
Ta sycąca zupa to mój patent na szybki jednogarnkowy obiad. Smakuje tak, że palce lizać, a dokładki są częsteCzytaj też:
Ta zupa robi u mnie za dwudaniowy obiad. Jeden składnik sprawia, że zachwyca smakiem i kolorem