Ta zupa robi u mnie za dwudaniowy obiad. Jeden składnik sprawia, że zachwyca smakiem i kolorem

Ta zupa robi u mnie za dwudaniowy obiad. Jeden składnik sprawia, że zachwyca smakiem i kolorem

Dodano: 
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Moja zupa z warzyw i ciecierzycy może zastąpić obiad z dwóch dań. Gotując ją zaoszczędzam sporo czasu i zyskuję pewność, że jednodaniowe danie zapewni moim bliskim długie uczucie sytości i niezbędną energię do działania. Poznaj przepis.

Jeżeli lubisz wyraziste w smaku, pożywne zupy, to zachęcam do przygotowania potrawy z poniższego przepisu. Zupa ze świeżych warzyw i ciecierzycy nie wymaga wiele pracy, a wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w większości sklepów.

Jak zrobić sycącą zupę ze świeżych warzyw i ciecierzycy?

Zupę ze świeżych warzyw i ciecierzycy możesz przygotować na ulubionym bulionie lub rosole z wczorajszego obiadu. Mój przepis uwzględnia dodanie batatów, które nadają piękny kolor i kremowy smak. W jego składzie są też cukinia i ciecierzyca. Recepturę możesz modyfikować, dodając inne świeże warzywa np. paprykę, marchewkę i pomidory, a także składniki, które akurat masz pod ręką np. gotowanego kurczaka, boczek lub kiełbasę. Bataty możesz zastąpić zwykłymi ziemniakami – wówczas dodaj również przecier pomidorowy, który nada zupie pobudzający apetyt kolor.

Sekretem wyjątkowego smaku mojej zupy jest sposób przygotowania warzyw, które podsmażam na oliwie z oliwek. Ważnym składnikiem, który wpływa nie tylko na smak, ale i na wartości odżywcze dania, jest ciecierzyca. Możesz użyć suchej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki. Suchą ciecierzycę musisz wcześniej namoczyć oraz ugotować. Proporcje poszczególnych składników to oczywiście kwestia gustu. Ja dodaję wszystkie główne składniki w podobnej ilości, dzięki czemu zupa zyskuje harmonijny smak.

Przepis: Zupa ze świeżych warzyw i ciecierzycy

To aromatyczne danie doskonale smakuje nie tylko od razu po przygotowaniu, ale także na drugi dzień.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 litr bulionu
  • 3 średnie bataty
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, klarowanego masła lub oleju do smażenia

Do przyprawienia:

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1/3 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBataty obierz, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Cukinię umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wskazówka: młoda, mała cukinia nie wymaga usuwania gniazd nasiennych oraz obierania. Cebulę i czosnek obierz. Natkę pietruszki umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Krojenie warzywBataty pokrój w dużą kostkę. Cukinię kroję na cienkie plasterki (wzdłuż warzywa), korzystając z obieraczki do warzyw, ale możesz pokroić ją w kostkę lub półplasterki. Cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj.
  3. Smażenie warzywW garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej 3 łyżki oliwy. Na tłuszczu obsmaż bataty – powinny się delikatnie przyrumienić, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż jeszcze 2-3 minuty, często mieszając. Wskazówka: jeżeli używasz świeżo gotowanej ciecierzycy, która musi jeszcze nieco zmięknąć, to możesz ją podsmażyć razem z batatami, cebulą i czosnkiem. Ciecierzycę z puszki możesz podsmażyć na osobnej patelni lub dodać do zupy bez smażenia. To samo tyczy się cukinii – ciecierzyca z puszki i delikatna cukinia, które zostaną dodane do zupy zbyt wcześnie, mogą się rozgotować. Podsmażone warzywa posyp ziołowym pieprzem, rozmarynem oraz słodką, ostrą i wędzoną papryką. Dodaj również nieco soli (na początku dodaję 1/2 łyżeczki). Smaż warzywa z przyprawami 1-2 minuty.
  4. Dodanie bulionuZalej podsmażone i przyprawione warzywa bulionem. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15-20 minut – bataty powinny zmięknąć.
  5. Dodanie cukinii i ciecierzycyNa około 10 minut przed końcem gotowania zupy dodaj do garnka cukinię oraz ciecierzycę. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Gdy warzywa zmiękną, możesz doprawić zupę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jak podawać zupę ze świeżych warzyw i ciecierzycy?

Zupę podawaj gorącą. Przed podaniem posyp potrawę posiekaną natką pietruszki. Możesz również podawać zupę z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.

Czytaj też:
To najlepszy patent na jednogarnkowy obiad, jaki ostatnio wpadł w moje ręce. Spróbuj, a nie pożałujesz
Czytaj też:
Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszne