Owsianka jest zdrowym i smacznym daniem śniadaniowym. Warto ją jednak od czasu do czasu zamienić na inny, równie cenny smakołyk. Przygotowanie go jest równie proste, a smakiem także cię zachwyci. Bazą sycącego śniadania będzie zdrowa kasza, która nie kosztuje wiele, a często jest w naszej kuchni pomijana. Czas ją odczarować.
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
Kasza gryczana kojarzy się głównie jako dodatek do obiadu, najczęściej mięsnego gulaszu. Do takich dań najczęściej serwowane jest ziarno palone, o charakterystycznym smaku i zapachu. Kasza gryczana niepoddana takiej obróbce jest dużo łagodniejsza w smaku i z powodzeniem wykorzystasz ją także do słodkich potraw, np. na śniadanie zamiast owsianki.
Warto się o to pokusić, bo niepalona kasza gryczana (nazywana również białą) zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Oprócz znacznych ilości błonnika, który znacząco wspomaga pracę układu pokarmowego i wydłuża uczucie sytości po posiłku, w kaszy gryczanej jest też znaczna ilość roślinnego białka, witaminy z grupy B oraz wykazująca działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe witamina E.
W zdrowym ziarnie znajdziemy też pierwiastki takie jak magnez, cynk, miedź i żelazo, które korzystnie wpłyną na układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny zapobiegając wielu chorobom i poprawiając nasze samopoczucie oraz kondycję. Nie mniej istotnymi cechami kaszy gryczanej będą też niski indeks glikemiczny i brak glutenu. Korzyści z jej spożycia będzie zatem mnóstwo i zdecydowanie warto się na to zdecydować. Najprościej będzie zrobić to poprzez przygotowanie smakowitej „owsianki”, a w zasadzie gryczanki z owocami.
Jak zrobić śniadanie na słodko z kaszą gryczaną?
Pyszne śniadanie powstanie prawie tak samo szybko, jak klasyczna owsianka. Musisz bowiem jedynie ugotować niepaloną kaszę gryczaną na sypko i ułożyć ja na talerzu wraz z dodatkami. Do przyrządzenia ziarna użyj dwukrotnie większej objętości wody w stosunku do kaszy, a będzie idealna.
Przepis: Kasza gryczana jak owsianka
Pyszne śniadanie ze zdrowej kaszy, którym zachwycisz bliskich.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 426 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka miodu
- sól
Dodatkowo:
- 2 nieduże banany
- 2 większe jabłka
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kaszy gryczanejKaszę gryczaną opłucz pod bieżącą wodą. Wsyp ją do garnka, zalej wodą i dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu i pod przykryciem około 15 minut. Gdy kasza wchłonie całą wodę, wyłącz ogień i odczekaj 10 minut, nim otworzysz garnek.
- Składanie śniadania z kaszą gryczanąLekko przestudzoną i rozmieszaną kaszę gryczaną połącz z miodem. Przenieś do miseczek. Każdą porcję oprósz odrobiną cynamonu i udekoruj pokrojonymi w plasterki owocami.
Inne warianty śniadania z białą kaszą gryczaną
Do podania takiej smakowitej potrawy możesz wykorzystać zupełnie inne owoce. Jabłka i banany akurat miałam pod ręką i są dostępne przez cały rok. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, byś posiłkowała się sezonowymi produktami. Możesz też korzystać z owoców mrożonych. Do śniadania ze zdrową kaszą możesz też dodać swoje ulubione orzechy. Polecam tanie i smakowite orzechy włoskie albo pełne aromatu orzechy laskowe. Do kaszy gryczanej pasują wyjątkowo dobrze.
Zamiast cynamonu do doprawienia tej nietypowej „owsianki” możesz wykorzystać kardamon, sproszkowane goździki lub nawet przyprawę piernikową. Ciekawym pomysłem będzie też ugotowanie kaszy gryczanej w mleku lub w soku owocowym np. pomarańczowym lub jabłkowym.
Czytaj też:
Odkąd jem tę owsiankę, nie sięgam po kaloryczne batony. Przepis jest banalnyCzytaj też:
Zalewam owsiankę na noc, a rano dodaję tylko dwa owoce. Jest pyszna i pomaga na problemy z wypróżnianiem