Na chrupiące grzanki kładę dwa zdrowe składniki. To szybkie śniadanie jak z najlepszej restauracji

Na chrupiące grzanki kładę dwa zdrowe składniki. To szybkie śniadanie jak z najlepszej restauracji

Dodano: 
Grzanka z awokado i jajkiem
Grzanka z awokado i jajkiem Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
To śniadanie robię, kiedy mam rano ochotę na coś, co wprawi mnie w dobry nastrój. Te grzanki są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też efektowne i ładne.

Grzanki z awokado i jajkiem w koszulce to dla mnie jedno z najlepszych śniadań, jakie mogę zrobić sobie w domu. Podobne grzanki często są serwowane w restauracjach śniadaniowych i nic dziwnego: są nie tylko sycące, ale też pięknie prezentują się na talerzu, a połączenie jajka i awokado smakuje doskonale. Zrobienie takich grzanek jest szybkie, a i samo jajko w koszulce, wbrew pozorom nie jest trudne do ugotowania. A im częściej to robisz, tym więcej wprawy zyskasz.

Jak zrobić idealne jajko w koszulce?

Jajko w koszulce to po prostu jajko gotowane bez skorupki. Aby wyszło idealne, woda do gotowania powinna być zaprawiona cukrem i octem. Aby jajko miało idealny kształt, można wykorzystać specjalne silikonowe foremki do gotowania takich jajek, ale można to zrobić bez dodatkowych gadżetów. Trzeba zamieszać energicznie wodę przed wrzuceniem jajka, aby utworzyć wir i dopiero na wir delikatnie wlewać jajko. Jajka nie powinno się gotować byt długo: białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Po wyjęciu jajka z wody, jeśli chcesz, aby miało idealny kształt, ewentualne nierówności można delikatnie ściąć nożykiem.

Jak zrobić grzanki z awokado i jajkiem w koszulce?

Podstawą grzanek jest dobre pieczywo: wybierz takie, jakie lubisz. Może to być także pieczywo tostowe. Ja nie doprawiam samego awokado jakoś szczególnie: dodaję do niego jedynie odrobinę soku z cytryny, a potem solę i pieprzę. Jeśli uda ci się ugotować jajko tak, aby żółtko było idealnie płynne, już na talerzu, przed podaniem możesz naciąć jajka na grzance, a uzyskasz efekt, niczym z najlepszej restauracji: żółtko efektownie wypłynie. Taką grzankę najłatwiej jeść nożem i widelcem.

Przepis: Grzanki z awokado i jajkiem

Pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
371 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kromki chleba
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie jajek w koszulceZagotuj w garnku wodę i zapraw ją octem i cukrem. Kiedy się zagotuje, zamieszaj, i w wir wbij delikatnie jajko. Gotuj, aż białko się zetnie.
  2. Robienie grzanekKromki zrumień w tosterze lub na patelni. Awokado rozgnieć widelcem i skrop sokiem z cytryny. Posmaruj ciepłe kromki awokado, wyłóż na nie jajka, dopraw solą i pieprzem.

Gotową grzankę można udekorować dowolnymi ziołami, mikroliśćmi lub kiełkami.

Czytaj też:
Jak obierać awokado? Poznaj najlepszy ze wszystkich sposobów
Czytaj też:
Napełnij ogórki pysznym farszem i chrup na zdrowie. Przekąska idealna nawet na diecie