Z pulpetów i prostych warzyw robię pyszny gulasz dla całej rodziny. Sekretny składnik dodaje nam zdrowia

Z pulpetów i prostych warzyw robię pyszny gulasz dla całej rodziny. Sekretny składnik dodaje nam zdrowia

Dodano: 
Gulasz warzywny z pulpetami i soczewicą
Gulasz warzywny z pulpetami i soczewicą Źródło: Shutterstock / across
Gulasz warzywny z pulpetami syci na długo, a zrobienie go jest proste. Sekretem dania jest jeden tani składnik, który pomaga zadbać o zdrowie. Musisz go poznać.

Gulasz warzywny z pulpetami jest wyjątkowo smacznym daniem. Regularnie gotuję ten prosty obiad dla mojej rodziny, bo syci na długo i od razu mogę przygotować sporą porcję. Koszt składników nie jest wysoki, a jeden z nich to prawdziwa skarbnica zdrowia.

W mojej potrawie oprócz mięsnych kulek, marchewki, ziemniaków i kiszonej kapusty pojawia się zielona soczewica. To roślina strączkowa, w której znajdziesz sporo białka i regulującego trawienie błonnika. Obfituje także w pierwiastki takie jak żelazo, magnez, potas i cynk odpowiadające m.in. za zdrowie układu krążenia czy mięśni oraz wzmacnianie odporności. Przy pierwszych chłodach ta ostatnia rola jest szczególnie istotna. Pełnią ją także witaminy A i C, których w zielonej soczewicy też nie brakuje. Polecam zatem skusić się na ten prosty obiad, bo korzyści z jego zjedzenia jest niemało. Z moimi wskazówkami sprawnie go przygotujesz.

Jak zrobić gulasz warzywny z pulpetami?

Przygotowanie prostego obiadu dla całej rodziny nie jest trudne, ale jednak zajmie ci chwilkę. Potrzeba bowiem nie tylko uformować mięsne kulki i przesmażyć je na oleju, ale też ugotować strączki wraz z kapustą, ziemniakami i wcześniej podduszonymi warzywami. Smak dania wart jest jednak wysiłku.

Przepis: Gulasz warzywny z pulpetami i soczewicą

Prosty obiad dla rodziny, który syci na długo i nie kosztuje wiele.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
522 w każdej porcji

Składniki

Na gulasz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 200 g suchej zielonej soczewicy
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • woda lub bulion warzywny

Na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ łyżeczki majeranku
  • piepr

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie pulpetów wieprzowychPosiekaj obraną cebulę i czosnek. Podsmaż je na rozgrzanym oleju. Dodaj do mięsa mielonego i wymieszaj. Wbij jajko i wsyp przyprawy oraz bułkę tartą. Wyrób masę i uformuj z niej niewielkie kulki.
  2. Szykowanie warzyw na gulaszCebulę oraz czosnek pozbaw łupin, posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Podobnie potraktuj marchewkę. Kapustę kiszoną opłucz i odciśnij lekko z soków. Zieloną soczewicę przelej zimną wodą.
  3. Gotowanie gulaszuNa dnie głębokiego garnka rozgrzej połowę porcji oleju rzepakowego. Zrumień na nim mięso. Przenieś je na talerz. Do garnka wlej pozostały tłuszcz i zeszklij cebulę. Wrzuć czosnek i marchewkę. Smaż 2-3 minuty, po czym dodaj ziemniaki, kiszoną kapustę oraz zieloną soczewicę. Zalej wszystko bulionem i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 40-50 minut. Na koniec wrzuć pulpety i podgrzewaj 5 minut. Dopraw całość majerankiem, pieprzem oraz odrobiną soli i podawaj.

Jak podać gulasz warzywny z pulpetami i soczewicą?

Ten prosty obiad jest bardzo sycący, więc wielu dodatków już nie potrzebujesz. Kromkę pełnoziarnistego chleba jednak możesz na talerzu położyć. Żytnie pieczywo, które zazwyczaj wybieram, świetnie komponuje się ze składnikami dania, a dostarcza jeszcze dodatkowej porcji błonnika i pomaga wyczyścić talerz z sosu.

Wskazówki dotyczące gulaszu warzywnego z pulpetami

Pulpety dodawane są na koniec gotowania, więc możesz je przygotować osobno. Zwykle staram się mieć zapas mięsnych kulek w zamrażalniku, by na potrzeby tego przepisu móc już tylko sprawnie je podsmażyć. Nierzadko korzystam też z gotowych mrożonek. Wiele z nich ma dobre składy.

Gulasz warzywny bez pulpetów świetnie nadaje się do zamykania w słoiku na gorąco. Możesz go więc zabrać w drogę. Przy odgrzewaniu wrzuć inne strączki z puszki np. ciecierzycę czy białą fasolę, a znacznie podniesiesz zawartość białka. Tak wzbogacony gulasz z soczewicą będzie równie sycący co jego mięsna wersja.

Czytaj też:
Z szynki robię rewelacyjny, szybki gulasz. Każdy, kto go raz spróbował, prosi o przepis
Czytaj też:
Gulasz z tego taniego mięsa smakuje doskonale. To zasługa gęstego, aromatycznego sosu

Źródło: Smaki.pl