Gulasz z tego taniego mięsa smakuje doskonale. To zasługa gęstego, aromatycznego sosu

Gulasz z tego taniego mięsa smakuje doskonale. To zasługa gęstego, aromatycznego sosu

Dodano: 
Gulasz z wątróbki
Gulasz z wątróbki Źródło: Shutterstock / Radu Sebastian
Wciąż szukam przepisów na smaczne i szybkie obiady. Ostatnio przetestowałam prosty patent na gulasz z taniego mięsa. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem. Posmakował zarówno mi, jak i mojej rodzinie. Na pewno wejdzie na stałe do mojego kulinarnego repertuaru.

Podawałam wątróbkę na różne sposoby – smażoną, pieczoną w piekarniku, gotowaną na parze. Łączyłam ją z jabłkami lub jesiennymi gruszkami. Ostatnio jednak najczęściej serwuje ją w formie sycącego gulaszu. To danie jednogarnkowe nie tylko jest łatwe w przygotowaniu, ale również nie wymaga zmywania wielu naczyń. Jest szybkim i wygodnym rozwiązaniem dla każdej zabieganej osoby.

Jaką wątróbkę najlepiej przeznaczyć na gulasz?

W mojej kuchni zazwyczaj gości wątróbka drobiowa. To dlatego, że przygotowanie smacznej wątróbki wieprzowej jest dość dużym wyzwaniem. Natomiast cielęca kosztuje często więcej niż niejedno dobrej jakości mięso. Najczęściej kupuję więc wątróbkę kurczęcą, która jest delikatna w smaku i niewielkich rozmiarów. Podobne walory ma wątróbka indycza, która jest jednak trochę większa. Obie idealnie nadają się do duszenia, co nie trwa długo, bo mięso to jest delikatne.

Jak przygotować gulasz z wątróbki?

Przygotowanie gulaszu z wątróbki drobiowej nie zajmuje wiele czasu. To dlatego, że wątróbka nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Kroję ją tylko na mniejsze kawałki i smażę z cebulą. Potem podlewam bulionem, duszę, zagęszczam i doprawiam. To danie doskonale smakuje podane z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub pajdą chleba.

Przepis: Gulasz z wątróbki

Gulasz z wątróbki z dodatkiem pomidorów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 szklanki bulionu
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój ją na mniejsze kawałki, oprósz pieprzem, obtocz w mące. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Pomidory umyj, pokrój w kostkę.
  2. Smażenie składnikówNa patelni rozgrzej olej. Kładź wątróbkę i zrumień ją ze wszystkich stron. Przełóż ją na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę. Dodaj do niej czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj pomidory, przesmaż, a potem wlej bulion, dodaj sól i pieprz i gotuj sos, aż zgęstnieje.
  3. Gotowanie gulaszuDo gorącego sosu dodaj obsmażoną wątróbkę. Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 10 minut. Gulasz dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem posyp go posiekaną natką pietruszki.

Inna wersja gulaszu z wątróbki

Wątróbkę na gulasz można też obsmażyć, bez wcześniejszego obtaczania w mące. Najlepiej położyć ją na rozgrzaną suchą patelnię i obrócić kilka razy, by odparował z niej nadmiar wody (dzięki temu nie będzie pryskać). Potem trzeba ją podlać tłuszczem i zrumienić ze wszystkich stron. Taką wątróbkę dodajemy do sosu pomidorowego, który w razie potrzeby można zagęścić. W tym celu należy rozmieszać łyżkę mąki w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać mieszaninę do sosu, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Czytaj też:
Wątróbka w letniej odsłonie smakuje, że palce lizać. Dorzucam do niej tylko sezonowy owoc
Czytaj też:
Do wątróbki z patelni dorzucam nieoczywiste warzywa. Poprawiają smak i apetyczność dania