Do mielonego mięsa dodaję jeden aromatyczny składnik. Kotlety smakują, jak marzenie

Do mielonego mięsa dodaję jeden aromatyczny składnik. Kotlety smakują, jak marzenie

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Jednak, by się nie znudziły, często ulepszam przepis. I tym sposobem odkryłam najlepszą wersję mielonych. Są soczyste i pełne smaku. A to dzięki jednemu dodatkowi.

Tradycyjne kotlety mielone robi się z mielonego mięsa, namoczonej bułki, jajka i przypraw. Zazwyczaj dorzuca się też cebulę i ewentualnie czosnek. Ja jednak lubię odmieniać smak tych kotletów różnymi dodatkami. Czasem dorzucę do nich posiekaną zieleninę, czasem startą cukinię. Ostatnio jednak połączyłam mielone mięso z aromatycznym dodatkiem, a mianowicie z podsmażonymi pieczarkami. Kotlety zyskały nie tylko na smaku, ale też soczystości.

Jak przygotować pieczarki do kotletów mielonych?

Pieczarki do kotletów mielonych należy rozdrobnić i podsmażyć. Można je pokroić w plasterki, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Potem trzeba je podsmażyć, by zmiękły i puściły aromat. Ja zazwyczaj podsmażam je dodatkowo z cebulką, bo to połączenie jest wyjątkowo udane. Jeśli chodzi o efekty smakowe, najlepiej do smażenia użyć masła. Może to być masło zwykłe lub klarowane. Jeśli zaś chcecie ograniczyć ilość cholesterolu w diecie, wybierzcie jednak olej. Podsmażone pieczarki należy wystudzić przed dodaniem do mielonego mięsa.

Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami?

Przygotowanie kotletów mielonych z pieczarkami zaczynam od podsmażenia grzybów. Muszą one bowiem wystygnąć przed dodaniem do mięsa. Potem robota przy kotletach idzie już, jak z płatka.

Przepis: Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone z dodatkiem smażonych pieczarek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 150 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówKajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż je, oprósz solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu, aż odparuje z nich płyn. Grzyby wystudź.
  2. Przygotowanie masy na kotletyDo mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, a także pieczarki, jajko, pieprz i sól. Dokładnie wyrób mięsną masę. Wstaw ją na pół godziny do lodówki, by stężała.
  3. Formowanie i smażenie kotletówZwilżonymi dłońmi nabieraj porcje mięsnej masy i formuj z niej kotlety. Lekko je spłaszcz, obtocz w tartej bułce. Smaż na średnio rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Najlepsze dodatki do kotletów mielonych z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami można podać z różnymi dodatkami. Dobrze będą smakować z gotowanymi ziemniakami czy z ziemniaczanym purée. Można je też zaserwować z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Idealnym dopełnieniem tego dania będą np. buraczki na ciepło lub marchewka z groszkiem. Można też do nich podać gotowane warzywa albo surówkę, np. surówkę z kapusty i marchewki albo surówkę z ogórków małosolnych.

Czytaj też:
To najlepsza wersja mielonych, jaką jadłam. Są pełne smaku dzięki aromatycznym plasterkom
Czytaj też:
Te kotlety mielone mają obłędny smak. Jego tajemnica tkwi w prostej glazurze