Kotlety mielone chyba nigdy nie wyjdą z mody. Mięso z bułką, jajkiem i przyprawami to klasyk, który lubią i ci mali i ci więksi smakosze. W Internecie znajdziemy wiele pomysłów na tę pyszną potrawę. Znana jest wersja mielonych z dodatkiem cukinii, pora lub pieczarek. Najnowszym hitem w moim domu są jednak mielone zawijane w plastry boczku. To prawdziwa uczta dla kulinarnego konesera! Mają ciekawy kształt, a w dodatku nie przygotowuję ich na patelni, a w piekarniku.
Jak przygotować kotlety mielone w piekarniku?
Mielone z piekarnika mają wiele zalet. Po pierwsze są tak samo smaczne, jak smażone, a lżejsze dla żołądka i mniej kaloryczne. Ich przygotowanie nie zajmuje też wiele czasu, ponieważ nie musimy martwić się skwierczącymi na patelni kotletami. Upieczone z dodatkiem plasterków boczku smakują, jak danie z najlepszych restauracji. Idealnie nadają się na co dzień, a także na elegancki rodzinny obiad.
Smak moich kotletów mielonych doskonale podkreśla doskonale dobrana mieszanka przypraw. Sól, pieprz, majeranek to trio, które każdy z nas ma w swojej kuchni i świetnie pasuje do naszych kotletów. Mielone warto podać z pieczonymi ziemniakami oraz z bukietem ulubionych surówek. Goście z pewnością będą domagać się dokładek.
Jak zrobić kotlety mielone w plasterkach boczku?
Kotlety mielone w plasterkach boczku robi się podobnie, jak klasyczne kotlety. Mięsnej masie nadaję tylko nieco inny kształt, tak by łatwo było je owinąć plasterkami boczku. A potem wstawiam piekarnika, a w tym czasie szykuję dodatki.
Przepis: Kotlety mielone w boczku
Pieczone, podłużne kotlety mielone zawinięte w boczek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 500 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 łyżeczki masła
- 1 namoczona w mleku kajzerka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- czosnek granulowany
- majeranek
- sól, pieprz
- 8 plasterków wędzonego boczku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy na kotletyCebulę obierz, posiekaj, podsmaż na maśle, przestudź. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, przyprawy, musztardę oraz podsmażoną cebulę. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Formowanie i pieczenie kotletówPiekarnik rozgrzej do180 stopni Celsjusza. Z mięsnej masy uformuj 8 podłużnych kotletów. Każdy owiń plasterkiem boczku. Kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut. Po tym czasie przekrój jeden kotlet i sprawdź, czy jest równomiernie upieczony. Gotowe mięso wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?
Kotlety mielone z piekarnika będą najlepiej smakować z samodzielnie zmielonego mięsa. Zdecydowanie odradzam zakup pakowanego mięsa garmażeryjnego. Jego skład pozostawia wiele do życzenia, często znajduje się w nim bowiem wiele dodatków. Warto postawić na mieloną karkówkę lub łopatkę, bo po upieczeniu takie kotlety będą miękkie i soczyste.
Czytaj też:
Do mielonego mięsa dodaję jeden aromatyczny składnik. Kotlety smakują, jak marzenieCzytaj też:
Z mięsa mielonego nie robię już kotletów. Ta zapiekanka bije je na głowę smakiem i lekkością