Ten bigos nie zawiera ani grama kapusty. Zastępuję go tanim warzywem i robię szybki obiad

Ten bigos nie zawiera ani grama kapusty. Zastępuję go tanim warzywem i robię szybki obiad

Dodano: 
Bigos z cukinii
Bigos z cukinii Źródło: Shutterstock / Potanna
Bigos z cukinii to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Jego wykonanie jest bardzo proste, a smak zachwyci nawet najbardziej wybrednego smakosza. Warto spróbować.

Bigos z cukinii przygotowuję każdego lata. Po raz pierwszy zrobiłam go z ciekawości – nigdy nie próbowałam i szukałam pomysłu na wykorzystanie nadmiaru cukinii. Danie tak spodobało się mojej rodzinie, że jak tylko zbieram warzywo z ogródka, pytają, czy czasem nie zamierzam go właśnie ugotować.

Nie dziwię im się, bo też lubię tę prostą i dość delikatną w smaku, a jednocześnie bardzo sycącą potrawę. Najbardziej podoba mi się fakt, że w przeciwieństwie do tradycyjnego bigosu wersję z cukinii robi się w mniej więcej godzinę. Warto się skusić.

Jak zrobić bigos z cukinii?

Uszykowanie szybkiego obiadu z sezonowego warzywa to buka z masłem. Wystarczy, że zetrzesz na tarce cukinię i połączysz ją z kilkoma łatwo dostępnymi i tanimi składnikami. Samo gotowanie pójdzie sprawniej, niż przypuszczasz. Nie pomijaj tylko proponowanych dodatków i nic nie przyspieszaj, a efekt cię zachwyci.

Przepis: Bigos z cukinii

Szybki obiad z letniego warzywa z dodatkiem aromatycznej kiełbasy, który spodoba się twojej rodzinie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
346 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 300 g kiełbasy wędzonej
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 4 duże pomidory
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liśc laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówKiełbasa pokrój w półtalarki. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Podobnie potraktuj cukinię, lecz nie łącz jeszcze warzyw. Na tarce rozdrobnij też opłukane pod bieżącą wodą jabłko. Cebulę i czosnek pozbaw łupin. Posiekaj osobno. Pomidory sparz i pokrój w kostkę.
  2. Smażenie bigosuRozgrzej głęboki garnek. Zrumień w nim kiełbasę. Przenieś ją do miseczki. Na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulę. Wlej olej, jeśli go brakuje, a następnie dodaj czosnek oraz marchewkę. Smaż przez 3-4 minuty na niezbyt dużym ogniu. Teraz dodaj pomidory, liść laurowy, ziele angielskie i paprykę w proszku. Duś całość około 5 minut. Wrzuć wiórki z cukinii i jabłka. Dodaj też koncentrat pomidorowy i przyrządzaj jeszcze przez kwadrans. Pod koniec wrzuć kiełbasę i dopraw solą oraz pieprzem.

Jak podać bigos z cukinii?

Najlepszym dodatkiem do dania będzie świeże pieczywo pełnoziarniste. W takiej postaci podaję szybki obiad w domu, bo na gotowanie kaszy często nie starcza mi już sił. Jeśli jednak masz ochotę na takie zaserwowanie bigosu z cukinii, też będzie smacznie. Postaw tylko na dość neutralne w smaku ziarno np. pęczak lub bulgur.

Wskazówki dotyczące gotowania bigosu z cukinii

Do przyrządzenia dania możesz wykorzystać każdą cukinię – także żółtą czy jasnozieloną. Nie musisz warzywa obierać, jeśli jego skórka nie ma przebarwień – szkoda zawartych tuż pod nią składników odżywczych.

Ostrzejszą wersję potrawy przygotujesz, dodając więcej ostrej papryki w proszku lub podsmażając chili wraz z czosnkiem i marchewką. Możesz też dodawać ostre sosy np. sriracha czy tabasco.

Ciekawszy smak szybkiego obiadu z cukinii uzyskasz, jeśli doprawisz je tymiankiem. Do letniego warzywa pasuje on doskonale.

W ciekłym okresie o dobre kwaśne jabłko może być trudno. Jeśli nie uda ci się kupić szarej renety czy boikena, dodaj dowolne, a smak bigosu z cukinii skoryguj przy pomocy soku z cytryny lub octu jabłkowego.

Czytaj też:
Na ostatnim weselu gościło polskie jadło. Bigos, który podano, był obłędny. Kucharka dała mi przepis
Czytaj też:
Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszne