Na ostatnim weselu gościło polskie jadło. Bigos, który podano, był obłędny. Kucharka dała mi przepis

Na ostatnim weselu gościło polskie jadło. Bigos, który podano, był obłędny. Kucharka dała mi przepis

Dodano: 
Bigos jak z wesela
Bigos jak z wesela Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Bigos jest jedną z bardziej sycących potraw. Ostatnio bardzo smaczną wersję jadłam na weselu znajomych. Wzięłam przepis od kucharki i ugotowałam w domu.

Bigos korzeniami sięga kuchni staropolskiej. Początkowo potrawę jedli głównie ludzie zamożni, a przygotowywano ją jedynie z mięsa. Z czasem w recepturze zaczęły pojawiać się tanie warzywa – przede wszystkim kapusta. Dziś bigos znamy jako bogate danie jednogarnkowe, a towarzyszy nam przy wielu okazjach.

Wesele to spotkanie rodzinne, które nie może obejść się bez smacznych i przede wszystkim pożywnych potraw. Na jednej z ostatnich zabaw zjadłam znakomity bigos. Posmakował mi tak bardzo, że wypytałam kucharkę o szczegóły jego wykonania i zmierzyłam się z przepisem w domowym zaciszu. Rodzina zajadała potrawę z zachwytem.

Jak zrobić bigos jak z wesela?

Przygotowanie bigosu jak z wesela okazało się bardzo proste. Kucharka wyjawiła, że – podobnie jak moja babcia – przygotowuje potrawę jedynie z kapusty kiszonej i dodaje do niej jedynie łopatkę wieprzową oraz sporą porcję aromatycznej kiełbasy wędzonej. W potrawie nie brakuje oczywiście grzybów – suszone borowiki lub podgrzybki zaś muszą być odpowiednio długo namaczane w zimnej wodzie. Sekretem smaku natomiast są odpowiednie przyprawy, a przede wszystkim zapomniany przez wiele gospodyń jałowiec.

Przepis: Bigos jak z wesela

Pyszne danie jednogarnkowe z kapusty kiszonej i mieś idealne na rodzinne spotkania

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
8 godz. 30 min.
Czas gotowania
2 godz. 10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
362 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g kiełbasy myśliwskiej
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna jałowca
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • woda

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówGrzyby zalej zimna wodą, mocz przez 8 godzin. Po tym czasie odcedź je i pokrój na mniejsze kawałki. Płyn zachowaj. Mięso pokrój w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Kapustę kiszoną opłucz na sicie, poszatkuj. Odciśnij nadmiar soku, ale zachowaj go. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj.
  2. Gotowanie bigosu weselnegoW dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż na nim mięso. Gdy lekko się zarumieni wrzuć cebulę. Zeszklij. Wrzuć kiszoną, grzyby i przyprawy w kawałku. Dolej około 300 ml wody (w tym płynu z moczenia grzybów) i gotuj bigos na małym ogniu przez 90 minut. Dodaj kiełbasę i duś przez 30 minut. Spróbuj. Jeśli uznasz za konieczne, wlej wodę z kapusty. Na koniec dopraw danie solą oraz pieprzem.

Jak podać bigos weselny?

Podczas uroczystości kuchnia zaserwowała nam danie bardzo tradycyjnie, czyli z pysznym wypiekanym na miejscu chlebem. Znacznie częściej zdarza mi się zjeść to danie z dodatkiem kaszy, a czasem nawet i makaronu, ale tym razem byłam zadowolona. Mogłam wybrać miedzy pieczywem razowym i jasnym i postawiłam na to drugie. To był strzał w dziesiątkę.

Inne warianty bigosu

W wielu domach do tradycyjnej potrawy dodaje się dwa rodzaje warzywa, a więc korzysta z zarówno z kiszonki, jak i ze świeżej białej kapusty. Często też wzbogaca się wtedy wachlarz dodawanych mięs i w bigosie lądują również surowy i wędzony boczek czy tłustsza wołowina. Jeśli chcesz wzbogacić smak dania, pamiętaj, by przy jego gotowaniu nie korzystać chudego drobiu. W czasie gotowania rozpadnie się i stanie się suchy. Zepsuje zatem odbiór potrawy.

Do bigosu jak z wesela możesz za to śmiało dodawać inne aromatyczne przyprawy i suszone owoce. Kminek, goździki, tymianek czy majeranek świetnie wzbogacą danie, a jednocześnie pomogą nam sprawnie je strawić. Podobnie zresztą zadziałają suszone śliwki czy morele, które nadadzą kapuście słodkiego posmaku.

Smak bigosu warto też zbudować z pomocą wytrawnego czerwonego wina. Zawarte w nim taniny i nuty czerwonych owoców świetnie pasują do dań mięsnych. Dodatek sprawi też, że mięso będzie kruche i soczyste. Pamiętaj jedynie, że wino zawiera alkohol. Większość odparuje w czasie gotowania, ale ze względu na możliwość obecności śladowych ilości trunku, taki bigos może nie być odpowiedni dla kobiet w ciąży, matek karmiących, osób chorych i dzieci.

Czytaj też:
Bigos jak u babci zrobisz według tego przepisu
Czytaj też:
Podduszam kiszoną kapustę i dodaję makaron. Moja rodzina uwielbia ten jednogarnkowy obiad

Źródło: Smaki.pl